3. Forandringer på Bellona 1966-2006 | VG3
Projecter »
Opgaver
- 3.1. Ændringer i befolkningens størrelse 1966-2006
- 3.2. Arealanvendelsen
- 3.3. Ændringer i erhvervene 1966-2006
- 3.4. Fødevarforsyningen gennem 12 måneder og kostvanerne
3.1 Ændringer i befolkningens størrelse 1966-2006.
Tabel 3.1 Ændring i befolkningens størrelse 1966-2006.
År: | ‘De facto’ | ‘De jure’ |
1966 1) | 570 | 780 |
2007 2) | 861 | 2081 |
Befolkningstilvækst | ||
1) Christiansen, 1975; 2) CLIP census, 2007. |
||
Elevopgave: Beregn og udfyld de gule felter. |
Opgave 3.1 Opgaver om ændringer i befolkningens størrelse 1966-2006.
|
3.2 Arealanvendelsen 1966 - 2006.
Arealanvendelsen på Bellona i 1966:
’Brun’; opdyrket areal (167 ha)–fødeafgrøder.
’Grøn’; kokosplantager
Areal anvendelsen på Bellona i 2006:
’Brun’; opdyrket areal – fødeafgrøder.
’Lysebrun’; opdyrkning af arealer tidligere anvendt til kokos
’Grøn’; kokosplantager
Note: Marker i tidligere kokosplantager dyrkes permanent med sødekartofler og vandmeloner.
Traditionel dyrkningssekvens for yams
1. trin i anlægning af en traditionel yams have består i at ’dræbe’ træer ved afbrænding af stammen ved træets fod – træet smider bladene.
2. trin består i at forarbejde så-bed til yams’en og derefter ’lægge’ yams.
3. trin er en ’moden’ yams mark med fuldvoksne planter der vokser op af de
tilbagestående træstammer – vigtigt for en god udvikling af yams rod-knolden.
Figur 3.2.3 Ændringer i arealanvendelse | 1966 (km2) |
2006 (km2) |
Ændring (%) | |
Føde afgrøder (km2) |
Traditionelt landbrug | 1.67 | 1.38 | |
Dyrkning i tidligere kokosplantager |
0.33 | |||
Kokosplantager (km2) | 1.23 | 1.07 | ||
Total areal opdyrket (km2) | 2.90 | 2.78 | ||
Landsby areal (km2) | 0.19 | 0.39 | ||
Fødeafgrøde areal (ha) per person | ||||
Elevopgave: Beregn og udfyld de gule felter. |
Opgave 3.2 Opgaver om ændringer i arealanvendelsen 1966-2006
|
3.3. Erhvervsudviklingen - introduktion vha billeder
Anlæggelse af en traditionel yams-have
Moderne version af fiskeri med snøre fra aluminiumsbåd med påhængsmotor – sker kun når benzin er til rådighed!
Butiksdrift er en ny beskæftigelse på Bellona – der sælges blandt andet ris, nudler og ’tun på dåse’.
3.3.1 Ændringer i erhvervene 1966-2006
Traditionelle aktiviteter: Landbrug, kunsthåndværk og fiskeri.
Nye/moderne aktiviteter: Andet erhverv, offentlig ansatte, butiksejere.
I figur 3.3.1 vises procent på ’y-aksen’ angiver ’procent husstande’ (100% = alle husstande). Det farvede areal angiver procent husstande, som deltager i aktiviteten. Klik på figuren for at se udviklingen i seks erhverv vist fra 1956 til 2006.
Se på ændringer i erhvervene til højre og læg mærke til hvilke nye beskæftigelser, der er fremkommet og hvornår.
Opgave 3.3.1 Ændringer i erhvervene 1966-2006
|
3.4. Fødevareforsyningen året rundt og kostvanerne
Fødeforsyningskalenderen i 1966 (efter Christiansen 1975). Klik på figuren for at se detaljerne.
Opgave 3.4.1 Om fødevareforsyningen i 1966
|
Tabel over kostvaner på Bellona - 2006
Traditionelle fødevarer | Spiser dagligt | Spiser ugentligt |
'Frisk' fisk | 10% | 38% |
Yam | 48% | 37% |
Søde kartofler | 79% | 21% |
Taro | 4% | 29% |
’Nye’ fødevarer | Spiser dagligt | Spiser ugentligt |
Fisk fra dåse | 15% | 41% |
Ris | 90% | 8% |
Nudler | 27 % | 63% |
46% nævnte udgifter til mad som deres hovedudgift |
Figur 3.4.2 Fotoserie om kostvaner i 2006
Opgave 3.4.2 Om kostvanerne i 2006.
|