Lav din egen CO2-skala | VG3

Projecter »

4119
Projekt
Lav din egen CO2-skala

CO2-indikator påviser CO2 ved at skifte farve fra rødviolet til gul. Men hvad sker der, hvis vi fjerner al CO2 fra vandet.

Brug din viden om at
- der kan ikke være så meget CO2 i varmt vand, som i koldt vand. Hvis man koger vandet kan man få kuldioxiden til at boble væk.
- der kommer CO2 fra enhver forbrænding af organisk materiale. Der kommer også CO2 fra os, så hvis man puster i vandet ved hjælp af et sugerør vil man tilføre CO2 til vandet.

Start med et bægerglas med CO2-indikator. Kog det så meget, at farven ikke skifter længere, nu må du have CO2-indikator hvor alt CO2 er boblet af. Husk briller!

Glas Beskrivelse af hvad du gør med CO2-indikatoren: Farve Mængde CO2 Målt mængde CO2
1
2
3
4


Man kan eventuelt måle hvor meget CO2 der er i vandet med en digital CO2-måler (datalogger). Denne kan dog ikke tåle at komme i væske, da den måler ved hjælp af infrarøde stråler.

Men man kan måle CO2-mængden i luften over en væske – ligesom det instrument man anvendte på Galathea 3:

Hæld væsken i bunden af en beholder, der kan gøres lufttæt. Hvis man venter omkring 10 minutter vil der indstille sig en ligevægt mellem koncentrationen af CO2 i luften og i væsken. På den måde kan man få en cirka-værdi for koncentrationen af CO2 i væsken ved at måle CO2 koncentrationen i luften lige over væsken..