Den fysiske CO2-pumpe i havet | VG3

Projecter »

Den fysiske CO2-pumpe i havet

Der er fysiske forhold der har betydning for havets optagelse af CO2.

Fig10.jpg

Fig10.jpg
Udover den biologiske CO2-pumpe i havet, er der også fysiske forhold der har betydning for havets optagelse af CO2.

Koldt vand kan indeholde mere luft end varmt vand. Tænk blot på den luft, der bobler ud af vand, når det koger. Der kan også være mere CO2 i koldt vand.

Fig11.jpg

Fig12.jpg

De røde pile viser varme overflade havstrømme ->

De blå pile viser kolde og salte dybe havstrømme ->
1. Golfstrømmen er navnet på den kraftige varme havstrøm, der fører vand fra den Mexikanske Golf ud i Atlanterhavet. Med overfladestrømmen -> bringer Golfstrømmen varmt saltvand op til vores farvande fra troperne.
2. Golfstrømmen når op til de polare egne, hvor vandet bliver koldere og der dannes havis.
3. Når temperaturen kommer ned under 6 grader bliver både salt og CO2 presset ud af isen og det presses ned mod bunden fordi der er is på vandet.
4. Vandet er nu tungere, fordi der er mere salt i. Det kolde, tunge vand -> synker dybt ned i havet. Det bringer en stor mængde CO2 med ned i dybet.
5. Det kolde vand -> strømmer tilbage til ækvator dybt nede i havet.
6. Det kolde vand strømmer videre – til det Indiske Ocean og til Stillehavet. -> Her stiger havstrømmen op til overfladen, hvor vandet varmes op og strømmer den modsatte vej – denne gang i overfladen -> hele vejen tilbage mod Grønland.

På denne måde er det havis omkring Grønland, der driver ”havets pumpe”. Denne varmepumpe sørger for, at Nordeuropa bliver opvarmet af tropernes varme vand. Det er altså dannelsen af havisen, der sikrer havstrømmenes fordeling af varme.

Golfstrømmen – se også http://virtuelgalathea3.dk/node/279