Gødning | VG3
Projecter »
Planter suger vand (H2O) via jorden gennem rødderne. Og de får kuldioxid (CO2) fra luften gennem læbeceller på bladenes underside. På den måde får planten atomer til at bygge kulhydrat (glukose - C6H12O6). Det sker med energi fra Solen – og vi kalder processen fotosyntese.
Men planter har også brug for gødning (næringssalte), så de kan opbygge fx protein og vokse sig stærke. I alle proteiner indgår atomet N. Men planter kan ikke optage N direkte. Planter kan kun optage ioner, som er opløst i det vand, der suges gennem rodhår på rødderne. Og ioner med N kan planterne fx få fra gødning. Det kan fx være disse ioner: ammonium (NH4+) og nitrat (NO3–).
I private haver spredes ofte kunstgødning. Det er gødningssalte, som er fremstillet på en fabrik og kan købes i sække på alle planteskoler og i mange supermarkeder. Gødningen indeholder nitrogen (N) i en form, der kan optages af planter. Det kan være i form af NO3– (nitrat-ionen) eller NH4+ (ammonium-ionen). Skal græsplænen være flot grøn, så kan vi hjælpe den med gødning. Ofte ser man gødning med navnet: NPK. Her står N for nitrogen, K for kalium og P for phosphor (fosfor). Disse stoffer har planten også brug for.
Bemærk at hvis man gøder mere end planterne har brug for, så siver det overskydende gødning af sted med regnvandet - måske til den nærmeste å … til grundvandet…eller til havet…