Øvelser for vind over havet | VG3

Projecter »

Øvelser for vind over havet

Nu sidder du jo i skolen og ikke ude på havet.

Spørgsmål

  • Blæser det i dag ved din skole? Hvor mange m/s tror du det er?
  • Du kan gå ind på http://www.dmi.dk/dmi/index/danmark.htm og se hvad Danmarks Meteorologiske Institut regner med for i dag.
  • Gennem DMI Borgervejr http://www.dmi.dk/dmi/index/danmark/borgervejr.htm kan du se om vinden er ens for hele landet. Hvor blæser det mest og mindst?
  • Vinden er tit kraftigere over havet end over land. Det skyldes at der på havet ikke gives læ fra fx skove, huse, bakker og bjerge. Ved kysterne kan der være læ-effekter i de kystnære områder over havet.
  • Den første øvelse går ud på at finde nogle læ-effekter på forskellige satellitbilleder. Husk der er læ bag ved kysterne og jo mere skov eller bjerge der er, jo mere læ kan der være.
  • Brug billeder og GoogleEarth (husk at installere Google Earth først, gratis fra http://earth.google.com/download-earth.html )
  • Svar på spørgsmålene i skemaet. Husk og zoome ind for at se efter om landet og øerne er flade eller om der er bjerge eller skove, når du er i GoogleEarth.
  • Sammenlign også med vinden på din skole i dag, som du kan mærke ved at gå ud i skolegården.Hvor meget blæser det egentlig. Brug fx Beaufort-skala og tegn (landkonditioner) omkring dig: Se http://da.wikipedia.org/wiki/Beaufort-skalaen hvor der også er angivet m/s.

Sted Danmark Azorerne Puerto Rico Skolen
Dato 16.9.2006 2.9.2006 4.3.2007 Idag
Figur 1 2 3 Skolegården
Hvilken retning blæser vinden fra?
Hvor meget blæser det på din skole i dag?
Hvor meget blæser det i de læ områder, som du finder ved kysten og øerne?
Hvor meget blæser det langt ude på havet?Hint til figur 1. Måske du kan se der meget mere læ oppe i Atlanterhavet ved Norge end ved Vesterhavet nær Danmark. Hvad er forskellen mellem Norge og Danmark, som giver mest læ i Norge? Lige syd for Norge er der ekstra meget blæst (se det røde område). Det kan forklares med at vinden har svært ved at blæse ind over bjergene i Norge og derfor blæser rundt om disse.

Picture8.jpg
Picture7.jpg
Picture9.jpgVinden ved Azorene vist i Google Earth, se http://galathea.dtu.dk/google/kmz/images/Wind/20060902_115744-vind.kmz

Azorerne er en øgruppe midt i Atlanterhavet. I området er der mange skyer. I GoogleEarth får du nok øje på nogle skyer over øerne.

I stedet kan du bruge GoogleMaps, se link, som viser øerne ovenfra. Her kan du også fornemme terrænets højde (men ikke se vinden over havet, så de to kort skal sammenlignes).

View Larger Map

De højeste øer giver mest læ-effekt. Den lange og høje ø (Sao Jorge) ligger på tværs af vinden og giver en stor læ-effekt. Den mere runde ø (Terceira) giver også stor læ effekt.

Vinden ved Puerto Rico vist i Google Earth, se
http://galathea.dtu.dk/google/kmz/images/Wind/20070314_141836-vind.kmz