Havets temperatur | VG3

Havets temperatur

Havets temperatur måles med satellitter hver dag.

havtemperatur.jpg

Havets temperatur måles med satellitter hver dag. Det er satellitter i polære baner som anvendes mest, selv om der også er instrumenter på de geo-stationære satellitter, der kan måle temperaturen. Men fordelen med de polære er at hele kloden dækkes detaljeret.

Et radiometer, der måler varmeudstråling, kaldes et termisk radiometer. Det måler den energi der udsendes ved hjælp af infrarød stråling. Derved ses dels Jordens overfladetemperatur, dels skyernes overfladetemperatur. Det betyder, at hvis der er skyer over et område, så er det skyernes temperatur som måles og ikke Jordens temperatur.

Der findes også radiometre som måler Jordens overfladetemperatur ud fra mikrobølger, der udstråles fra Jordens overflade. Den såkaldte ’brightness’ temperatur kan så omregnes til overfladetemperatur. Fordelen ved disse målinger er at mikrobølge stråling passerer gennem skyer, og dermed altid ser Jordens overfladetemperatur. Det er dog sådan at denne stråling er relativ svag og derfor er man nødt til at se på et ret stort område for at få et godt signal. Det betyder at pixelstørrelsen er lav, ca. 50 km gange 50 km.

Forskellen mellem infrarød stråling og mikrobølgestråling kan du læse mere om her, link: http://da.wikipedia.org/wiki/Elektromagnetisk_spektrum