Øvelser om havets temperatur | VG3

Projecter »

Øvelser om havets temperatur

Den første øvelse går ud på at se på forskellen mellem to slags havtemperaturkort. Læg mærke til forskellen på pixel størrelser og læg mærke til om skyerne kan ses på billederne.
For at sammenligne pixel størrelsen fra termisk radiometer og fra mikrobølge radiometer kan du se på to forskellige Interaktive forskningskort.

Havtemperaturen i lav opløsning http://virtuelgalathea3.dk/node/340

Havtemperaturen i høj opløsning http://virtuelgalathea3.dk/node/381

Prøv at zoom ind på Danmark og læg mærke til forskellene her. Når du klikker på pilen i højre rammekant kan du se hvilken dag billedet er fra. Er det fra i dag eller mon et par dage gammelt?

Der er ikke skyer i billedet med høj opløsning, der er vist her. Det skyldes at forskere på Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) har brugt en beregningsmetode til at fjerne skyer. Ud fra statistiske beregninger af temperaturen dagen før og i området i nærheden, så beregnes havets temperatur over det hele. For at nå til disse resultater er satellitbilleder fra mange forskellige satellitter taget i løbet af dagen blevet brugt.

På lignende vis kan man lave verdenskort for hver måned. En serie verdenskort af havets temperatur er vist i en animation http://earth.esa.int/ers/eeo9/_ani.gif