Øvelse 6 - Der er enzymer i vaskepulver | VG3
Projecter »
Der er enzymer i vaskepulver
Vi vil gerne undersøge om reklamerne holder stik: Vasker vaskepulver med enzymer virkelig bedre?
Vores tøj bliver snavset af flere ting, også af den mad vi spiser. Derfor skal I nu svine et par prøveklude til. Det er vigtigt, at de svines til med både proteiner (for eksempel æg eller blod), fedtstoffer (olie eller majonæse) og kulhydrater (syltetøj eller ketchup), I må selvfølgelig også gerne selv finde på flere ting at snavse kludene til med.
Nu skal I bruge noget vaskepulver med enzymer – det er der i det meste vaskepulver, men læs på pakken.
I skal også bruge vaskepulver uden enzymer. Der er ikke enzymer i uldvaskepulver, fordi enzymerne ødelægger ren uld.
Når kludene er griset til, skal de nok ligge et stykke tid, så det ikke går alt for nemt at få snavset af.
Når I skal vaske kludene, skal I bruge termometre og stopure, så I er sikre på, at kludene får de helt samme vilkår. Kun på den måde kan resultaterne sammenlignes.
I kan også sammenligne, hvordan de to forskellige vaskepulvere vasker ved forskellige temperaturer.
Hvad er Jeres konklusion – vasker vaskepulver med enzymer virkelig bedre? Og hvorfor eller hvorfor ikke?