Øvelse 5 - Hvordan virker enzymer i osteproduktion | VG3
Projecter »
Hvilke faktorer påvirker enzymernes funktion:
Undersøg hvordan vi kan give enzymerne de bedste arbejdsbetingelser, når vi laver ost?
Vi har et enzym, der anvendes ved osteproduktionen. Det kaldes osteløbe (rennilase eller hannilase). Vurder i fællesskab hvilke faktorer, vi kan ændre i laboratoriet for at undersøge de bedste arbejdsbetingelser for enzymet.
I grupper arbejder I med hver jeres faktor, fx enten temperatur, enzymmængde eller pH.
Det vil sige, at alle de andre faktorer holdes konstante. Når I har besluttet hvilke faktorer I vil undersøge, kan I få opskriften på ost - og lave forsøget ved at ændre en af faktorerne i opskriften ændres. Husk, der er en gruppe der skal lave forsøget uden at ændre på noget.
Opskrift på ost:
1 liter sødmælk og 20 ml kærnemælk opvarmes under omrøring, så temperaturen bliver 25 – 30 C.
0,5 ml enzym tilsættes (rennilase eller hannilase) og rør rundt igen.
Mælken koagulerer (stivner) i løbet af 10 minutter – der dannes flere og flere fnug.
Filtrer massen gennem et kaffefilter. Lad det stå i 15 minutter.
Pres den sidste væde (valle) forsigtigt ud ved fx at anvende et stykke stof. Osten er færdig til at smage på.
Hjælp til forsøgene:
I skal måle hvor lang tid det tager fra enzymet tilsættes (start-tid) til mælken koagulerer.
Temperatur:
Mælkeblanding: 1 liter sødmælk og 20 ml kærnemælk
Enzymblanding: 2 ml rennilase (eller hannilase) fortyndet til 500 ml.
Hold: | Mælke blanding: | Enzymblanding: | Temperatur: | Starttid: | Sluttid: Når det koagulerer | Varighed i minutter: |
1 | 100 ml | 10 ml | 20 C | |||
2 | 100 ml | 10 ml | 25 C | |||
3 | 100 ml | 10 ml | 30 C | |||
4 | 100 ml | 10 ml | 40 C | |||
5 | 100 ml | 10 ml | 50 C | |||
6 | 100 ml | 10 ml | 60 C | |||
7 | 100 ml | 10 ml | 70 C |
Enzymmængde:
Mælkeblanding: 1 liter sødmælk og 20 ml kærnemælk
Enzymblanding: 2 ml rennilase (eller hannilase) fortyndet til 500 ml.
Hold: | Mælke blanding: | Vand: | Enzymblanding: | Temperatur: | Starttid: | Sluttid: Når det koagulerer | Varighed i minutter: |
1 | 100 ml | 50 ml | 5 ml | 25 C | |||
2 | 100 ml | 40 ml | 10 ml | 25 C | |||
3 | 100 ml | 35 ml | 15 ml | 25 C | |||
4 | 100 ml | 30 ml | 20 ml | 25 C | |||
5 | 100 ml | 20 ml | 30 ml | 25 C | |||
6 | 100 ml | 0 ml | 40 ml | 25 C |
pH:
Bemærk – her skal kun bruges sødmælk.
Enzymblanding: 2 ml rennilase (eller hannilase) fortyndet til 500 ml.
Indstil pH i mælken ved at tilsætte HCl dråbevis. Først derefter tilsættes de andre ingredienser.
Hold: | Sødmælk: | pH: | Temperatur: | Enzymblanding: | Starttid: | Sluttid: Når det koagulerer | Varighed i minutter: |
1 | 100 ml | 6,5 | 25 C | 10 ml | |||
2 | 100 ml | 6,3 | 25 C | 10 ml | |||
3 | 100 ml | 6,1 | 25 C | 10 ml | |||
4 | 100 ml | 5,9 | 25 C | 10 ml | |||
5 | 100 ml | 5,7 | 25 C | 10 ml | |||
6 | 100 ml | 5,5 | 25 C | 10 ml |