DNA er nøglen til enzymerne | VG3

Projecter »

DNA er nøglen til enzymerne

DNA-molekylernes lange rækkefølge af de fire forskellige baser (A, T, C ogG) er en slags opskrift på de proteiner, cellen kan lave. Det er enkompliceret proces at danne proteiner, men det foregår hele tiden.

p21.png

DNA-molekylernes lange rækkefølge af de fire forskellige baser (A, T, C og G) er en slags opskrift på de proteiner, cellen kan lave. Det er en kompliceret proces at danne proteiner, men det foregår hele tiden. I cellerne bliver DNA aflæst til proteiner på følgende vis:

  1. Et område af DNA-molekylet i cellekernen åbnes og afkodes til et m-RNA.
    Transkription.
  2. m-RNA bevæger sig ud af cellekernen til celleslimen.
  3. Et ribosom oversætter m-RNA-strengen til en rækkefølge af aminosyrer.
    Translation.
  4. Rækkefølgen af aminosyrer bestemmes af rækkefølgen af nukledotider. Den lange kæde af aminosyrer foldes til en tredimensional form - et protein.

Hele denne proces kaldes proteinsyntesen. Der sker en direkte oversættelse, så den samme rækkefølge i trappetrinnene i DNA-stigen altid oversættes til det samme protein / enzym.

Se processen her:

En minutiøs gennemgang på dansk:
Her
Her
Her

Animation af transskription og translation (engelsk):
Her

Processen i naturlig hastighed (engelsk):
Her

DNA-struktur transkription og translation (engelsk):
Her