Øvelse 2 - Enzymer kan nedbryde laktose i mælk | VG3
Projecter »
Laktose er et kulhydrat, der findes naturligt i mælk. Laktose kaldes også mælkesukker. Flere mennesker kan ikke tåle laktose, og kan derfor ikke tåle mælk. De får ondt i maven, fordøjelsesproblemer, oppustethed og måske diarré, hvis de indtager mælkeprodukter. Nogle kalder det mælkeallergi, men det korrekte ord er: Laktose-intolerans.
Kan man tåle mælk, er det fordi man naturligt kan spalte laktosen. Vi får hjælp af et enzym i tyndtarmen, der hedder laktase. Men har man ikke har tilstrækkeligt af dette enzym, får man problemer med mælkeprodukter. Problemet er særlig udbredt i asiatiske lande.
Men der er hjælp at hente med forskellige slags enzymer. Tilsættes fx enzymet: Enzylac, vil det klippe (spalte) laktosen til let fordøjelige kortere sukkermolekyler (monosakkarider), og dem kan ”mælkeallergikerne” (laktose-intolerante) godt tåle. På den måde kan de fx drikke kakao og spise risengrød eller indtage andre fødevarer med mælk uden at få problemer.
Enzylac kan købes på apoteket. Det fremstilles af gærsvampen Klyveromyces lactis, og det fungerer bedst ved 35° C og pH=7. Læs varedeklarationen.
Prøv at komme 30 dråber enzylac i 1 liter mælk, og lad det stå i køleskab til næste dag. Laktosen spaltes af enzymet. Hvis du kan smage, at mælken bliver sødere af det, så har du påvist, at det spaltende enzym virker. Prøv om der er forskel, når du benytter skummetmælk, minimælk, letmælk eller sødmælk.
Lav evt. en undersøgelse med et skema (fx som vist nedenfor), hvor du beder forsøgspersoner studere og sammenligne mælk med og uden enzym (udlevér to skemaer). Forsøgspersonen anbringer et X på linien, efter hvordan de oplever mælken. Når flere forsøgspersoner har afleveret skemaet, kan du sætte alle folks krydser ind på et fælles skema, så du får en samlet vurdering.
Hvad kan du konkludere?
Hent skemaet her (Linket skal omlægges til anden server)