Vejr og rute | VG3

Projecter »

Vejr og rute

Vædderens rute blev løbende korrigeret for at undgå storme og andet hårdt vejr der kunne forstyrre de videnskabelige målinger.

Storm1.jpg

Undervejs på Galathea 3 blev der hele tiden lavet forudsigelser over vind og vejr. Vejrudsigterne blev lavet ved hjælp af computermodeller.
070201 as.jpg

Besætningen på Galathea 3 kunne bruge vejrudsigterne til at tage forbehold for vejret, og fx finde en anden rute, hvis det så ud til at blive for voldsomt vejr på den oprindeligt planlagte rute. Det var det, der skete, da Galathea 3 var på vej fra Antarktis til Kap Horn. Vejrudsigten varslede en meget stærk storm.
SydamerikaKvadrat.jpg

På satellitbilledet fra den 1. februar 2007 ses en orkan: Den lilla farve syd for Sydamerika. Samtidig viste vindretningen at orkanen var på vej stik øst.
Se http://virtuelgalathea3.dk/node/925 for at lære mere om satellitbilleder fx for at få forklaringen på de hvide felter i kortet.

På billedet til højre kan du se dele af Vædderens rute ved Sydamerika. De følgende billeder viser det røde udsnit i detaljer:

planlagt rute.jpg
orkan.jpg
Ruten.jpg

Kaptajnen på Vædderen valgte at undgå det værste af stormen. Han sejlede ind gennem Magellanstrædet ved Argentinas kyst i stedet for at sejle op langs Chiles vestkyst ved Kap Horn, som var den oprindelige plan. Det betød, at Vædderen sejlede i Argentinsk farvand, og der havde man ikke fået tilladelse til at forske. Derfor har man ikke samlet informationer fra de 15 timer af rejsen, der foregår gennem Argentinsk farvand.

Vaedderen_haardt_vejr.jpg

Vinden var ikke så kraftig den 31. januar 2007 – kun 6 m/s fra nordøst, da Vædderen var på vej fra Antarktis til Kap Horn. Et halvt døgn senere var Vædderen i Chile i Magellanstrædet og vinden var nu temmelig kraftig – 30 m/s fra vest. Det viser, at det var en god beslutning at sejle i læ for stormen gennem Argentina.

Tge.jpg

Selv tåge kan forhindre forskningen (video)

Forskerne havde også brug for vejrudsigterne, når de skulle planlægge deres aktiviteter. Det er ikke til at lave undersøgelser i alt slags vejr, hverken på dækket eller i deres laboratorier. Hvis der er storm på vej skal forskerne se at få stuvet deres apparater og prøver sammen, så der ikke er noget der går tabt.

Læs mere om studiet af vind og vejr langs Galatheas rute på dette link:
http://virtuelgalathea3.dk/node/991