Cykloner, tyfoner, tornadoer og orkaner | VG3

Projecter »

Cykloner, tyfoner, tornadoer og orkaner

Cykloner, tyfoner, og tornadoer er alle hvirvelstrømme i atmosfæren. Den væsentlige forskel ligger i deres størrelse og den måde de dannes på. De kan alle forårsage voldsomme ødelæggelser.

orkan2.jpg

Cykloner er de største hvirvelstrømme. Cykloner kaldes også bare lavtryk og optræder i Vestenvindsbæltet. De dannes i grænseområdet mellem kolde og varme luftmasser. De er typiske i Atlanterhavet, Vesteuropa og Skandinavien. Deres størrelse ligger på 500 til 1.000 km i diameter. Og de bevæger sig normalt fra vest mod øst. Cykloner er ansvarlige for det skiftende vejr i Skandinavien.

Tyfoner er det samme som cykloner i tropiske egne. I det Caribiske Hav og Vestindien kaldes de for hurricanes og i østen for taifuner.
De dannes over varme havområder og vandrer altid vestpå, hvor de trænger ind over land og fører orkaner, voldsom regn, torden og flodbølger med sig. De er omkring 200 – 500 km i diameter og bevæger sig langsomt. Vindstyrken når op på orkanorkanstyrke.

Tornadoer er de mindste hvirvelstrømme af de tre nævnte. De forekommer i stort omfang i midt-vesten i USA og ligner skypumper af den slags, der optræder i forbindelse med regn- og tordenbyger i Skandinavien. Men de bliver større og voldsommere i USA.
De dannes, når varm luft opvarmes af Solen og stiger til vejrs med stor hastighed. De er få hundrede meter i diameter, men vindstyrken er enorm i det lille område.