Orkan | VG3

Projecter »

Orkan

En orkan er en kraftig storm, hvor vindhastigheden er højere end 117 km/t.

Ponta Delgada 2.jpg

Da Galathea 3 sejlede fik man virkelig de omskiftelige vejrtyper i de tempererede klimaområde at føle. Da Vædderen var nået cirka halvvejs fra Grønland til Azorerne var der uvejr i Nordatlanten. Uvejret stammede fra en tidligere tropisk orkan, der nu var blevet til en kraftig storm.
Der var mange overvejelser, om skibet skulle sejle vest eller øst om orkanen. Kaptajnen besluttede at dreje mod vest så Vædderen kom ind på orkanens bagside. På den måde kom Vædderen kun ind i udkanten af orkanen – hvor der var medvind.

bagud vædder.jpg
Inden orkanen blev alt ombord bundet fast, så det var klar til en ordentlig gyngetur. Det var så slemt at rigtig mange blev søsyge, og forskerne kunne ikke arbejde.

Klik her for at se en faktaboks om orkan styrker

En kategori 1 Orkan passerede Galathea 3 ekspeditionen den 20. september 2006 mellem klokken 6 og 8 om morgenen – Her lå ekspeditionen i havn i Ponta Delgada på Azorerne mens kæmpe bølger slog ind over det kraftige moleværn.

Ponta Delgada 1.jpg
Ponta Delgada 2.jpg

Her kan du se moleværket i Ponta Delgada, hvor ekspeditionen lå til kaj, mens Orkanen rasede forbi. På første billede kan man se et 17 meter højt fyrtårn. Det er helt dækket af bølgen på det andet billede. Det er de kræfter der sættes i gang i oceanet, når atmosfæren bevæger sig med meget store vindhastigheder, som det er tilfældet i en orkan.

Azorer.jpg

På satellitkortet ses det, at vinden ved Azorerne nåede op på hastigheder nær 45 knob, altså 83 km/t!
http://manati.orbit.nesdis.noaa.gov/cgi-bin/qscat_arch.pl?year=2006&day=263

Læs mere om netop denne orkan (Gordon) her

Lære mere om orkaner på DRs Orkanskole her