Golfstrømmen og Grønlandspumpen | VG3

Golfstrømmen og Grønlandspumpen

Golfstrømmen er navnet på den kraftige varme havstrøm, der fører vand fra den Mexikanske Golf ud i Atlanterhavet. Golfstrømmen er den hurtigste havstrøm i Verden - op til 2 meter pr sekund.

Golfstrømmen er navnet på den kraftige varme havstrøm, der fører vand fra den Mexikanske Golf ud i Atlanterhavet. Golfstrømmen er den hurtigste havstrøm i Verden - op til 2 meter pr sekund. Med overfladestrømmen bringer Golfstrømmen 250 km3 varmt saltvand i timen op til vores farvande. Det kan ses på illustrationer af overfladevandets temperatur, hvor meget det betyder for vandtemperaturerne, at der kommer så store mængder varmt vand direkte fra den Mexicanske Golf - se fx ud for Norges kyst.

Illustration fra: http://virtuelgalathea3.dk/projekt/co2-i-atmosf-ren

(De røde tal i parenteser henviser til numrene på illustrationen)

Havvandet bliver varmet op ved ækvator. Fordampningen betyder at vandet bliver mere salt (1). Det kraftige vestenvindsbælte fører Golfstrømmen op til de polare egne, hvor den afgiver sin varme - blandt andet til vinden (2). Vandet bliver afkølet så meget i mødet med den kolde vind, at der bliver dannet havis. Når havisen dannes bliver saltet presset ud af isen, og det bliver tilbage i det resterende - nu afkølede - vand (3). Det kolde salte vand er tungere og synker derfor til bunds. Der er så store mængder vand i Golfstrømmen at den nedadgående strøm udgør det største ”vandfald” på Jorden: 15 km bred og 4 km dybt. Det foregår i havet ud for Grønland og ”vandfaldet” indeholder en vandmængde der svarer til ca. 15 gange så meget vand, som der transporteres i alle verdens floder. Det er denne mekanisme, der kaldes Havets kolde hjerte eller Grønlandspumpen.

Her kan vandet ikke komme længere mod nord og begynder sin vej mod syd (4) som en dyb kold, salt havstrøm, der løber hele vejen forbi ækvator (5) og Sydhavet til det Indiske Ocean og Stillehavet (6). Her der knap så dybt, så landskabet på havbunden tvinger havstrømmen til at stige op til overfladen. Her bliver vandet varmet op og strømmer den modsatte vej – denne gang i overfladen hele vejen tilbage mod Grønland godt hjulpet af vindene på vejen.

På denne måde er det dannelsen af havis omkring Grønland, der som en pumpe driver ”havets kolde hjerte”. Grønlandspumpen sørger på denne måde for, at Nordeuropa bliver opvarmet af tropernes varme vand og dermed sikrer havstrømmenes fordeling af varme. Det tager en vanddråbe cirka tusind år at rejse hele turen rundt.

Se mere om The great conveyor belt: https://www.youtube.com/watch?v=UuGrBhK2c7U