Betydning af havstrømme | VG3

Betydning af havstrømme

Vejr og klima: Golfstrømmens varme vand betyder at vi i Skandinavien har et mildere og fugtigere vejr end der er i Canada og Sibirien på samme nordlige breddegrader.

Vejr og klima: Golfstrømmens varme vand betyder at vi i Skandinavien har et mildere og fugtigere vejr end der er i Canada og Sibirien på samme nordlige breddegrader.

Varmen afgives til vinde og kyster og det varme vand fordamper til skyer, som vindene bringer ind over de Skandinaviske lande.

Således er der rigtig mange steder på Jorden, hvor de havstrømme, der løber i havet ud for kysten påvirker vejr og klima på landjorden. Fx:

Sommerens regntid i Bengalen kommer fra vinde der bevæger sig hen over den varme sydvestmonsunstrøm og hen over Indien og Bangladesh. Her afgiver luften store mængder af regn. Især når Himalayabjergene tvinger luften opad. Det betyder at vi her har rekordstore regnmængder fx i Cherrapunji, hvor der årligt falder 10 meter regn.

Namib ørkenen i det sydvestlige Afrika får ikke meget regn, for ude langs kysten kommer vindene fra den kolde Benguelastrøm. Ude ved kysten regner de ca. 8 mm om året, mens det inde i landet - og 1000 meter oppe kan komme på 100 mm regn årligt.

Gyres

Havstrømmene skaber cirkulære bevægelser. Det betyder at ting der bare flyder på havet bliver ledt i ring og derfor langsomt samler sig på overfladen - som kødbollerne i en suppe. I fem store havområder er der således opstået samlinger - mest af plastik. Det kaldes de fem plastiksupper:

Fra: https://mytomra.com/en/taking-a-dive-into-the-great-pacific-garbage-patch

Se mere her: https://www.youtube.com/watch?v=I0BZMCnKyEo

Og her: https://www.youtube.com/watch?v=tfHfoafRxtY

DMI er ved at udvikle en model, der kan beregne hvilken rute plastic tager, når det først er kommet ud i havet, hvor det samler sig, i hvilken dybde det flyder og hvor meget der er. Modellen vil kunne hjælpe til at forudsige hvor der er plastic, så man lettere kan indsamle det.

https://www.dmi.dk/?i d=1166