Peru - lokaliteter med forsænkede marker i ørkenomåder | VG3
Projecter »
Adskillige af disse oprindelige marksystemer er blevet lokaliseret ved analyse af luftfotografier.
Forsænkede marker ligger ofte langs bjerge, hvorfra grundvandet bevæger sig langsomt, men ofte hurtigt nok til at forsaltning ikke indtræffer. Sådanne steder er markerne til gengæld udsat for klimasvingninger og/eller havspejlsændringer, der kan give indtrængen af havvand i grundvandet.
Huanchaco ved Trujillo
Ved landsbyen Huanchaco ved Trujillo i det nordlige Peru har hver fiskerfamilie sin del af de forsænkede marker til dyrkning af totora-siv, der anvendes til fremstilling af deres cabalittos dvs. sivbåde..
Fiskeri drives fortsat fra disse sivbåde i en afstand af adskillige kilometer fra kysten.
Den norske etnograf og opdagelsesrejsende Thor Heyerdahl anvendte i 1947 netop totora siv ved bygningen af en kopi af en forhistorisk indiansk sivbåd. Den blev anvendt til at vise, at det var muligt for de præ-columbianske indianere at sejle fra Peru til Påskeøen og Tuamotuøerne i Fransk Polynesien.
Ved at sejle med en kopi af en forhistorisk båd understøttede Thor Heyerdahl sin teori om at polynesierne var af amerikansk og ikke som tidligere antaget af sydøstasiatisk oprindelse.
I dag ved man at stillehavsbefolkningen er af sydøstasiatisk oprindelse.
De kunne sejle østpå mod det ukendte i dagevis og rekognoscere i forvisning om, at hvis de ikke fandt noget, kunne de vende om og komme hurtigt hjem med passatvinden i ryggen.El Nino'er kan dog vende passatvindenes normale øst-vest-gående retning i flere uger adgangen, hvorved de kan have kastet Stillehavets gamle søfolk ud på lange, uplanlagte rejser. Der er en livlig videnskabelig debat om, hvor stor en rolle El Nino spillede for bosætningerne.
Totorasiv dyrkes også til fremstilling af måtter, der bruges til at sove på og til opførelse af huse. Totorasiv kan også spises og bruges som medicin til at få feberen ned.
Totorasiv, der dyrkes i dag i Choroval er kommercielt. Landarbejdere hyres til at høste sivene for ca 15 kr. om dagen og skal samtidig fabrikere måtter, der bruges til bl.a. husbygning