Undersøgelse af de forsænkede marker fortsætter | VG3

Projecter »

Undersøgelse af de forsænkede marker fortsætter

Der er en stadig stigende interesse for at genopdage og genanvende gamle landbrugssystemer.

Teknikken med de forsænkede marker har siden 1970´erne været kendt fra paladser i Chimúrigets hovedstad Chan chan, men i forbindelse med Galathea-ekspeditionen har Inge Schjellerup, arkæolog og antropolog fra Nationalmuseet, for første gang fundet eksempler på dyrkningsmetoden uden for Chimúrigets paladser.

”At almindelige mennesker har anvendt metoden gør teknikken meget mere interessant. Og det gør teknikken relevant for andre nutidige kulturer, der lever i ørkenområder med højt grundvandsspejl”, siger Inge Schjellerup

I Choroval er der blevet foretaget udgravninger af fem forsænkede marker Og vha. keramik/potteskrå var det muligt at datere nogle af disse forsænkede marker tilbage til ca. 1000, dvs. til Chimú-tiden.

Der er en stadig stigende interesse for at genopdage og genanvende gamle landbrugssystemer uden brug af alt for sofistikeret teknologi i de små landsbysamfund. Forskningen i de forsænkede marker har både for Perus vedkommende og internationalt været beskeden, hvorfor det vil være af overordentlig stor interesse at få belyst dette emne ved fremtidige undersøgelser.