Baggrund | VG3

Projecter »

Baggrund

Klimaet, El Niño og Humboldtstrømmen.

02-Peru-maps.google.jpg

Indianerne har som alternativ til kunstvanding fra vandingskanaler fra de floder, der udgik fra Andesbjergene langt tilbage i historien benyttet forsænkede marker til dyrkning af en række afgrøder. Mahamaes, hoyas eller jahüeyes eller pukios er betegnelsen for disse marksystemer.

01-Fisker036.jpg

Langs Stillehavskysten i den vestlige del af Sydamerika falder der meget lidt nedbør. Det skyldes den kolde Humboldtstrøm - der løber fra syd mod nord langs Sydamerikas vestkyst..

Humboldtstrømmen er pga. dens store næringsindhold grundlag for nogle af verdens rigeste fiskeforekomster. Fangsten af ansjoser mm. har været meget stor. Ud af det samlede fiskeri i verden på 80-100 millioner ton, står Peru for omkring 10 millioner ton, cirka ti gange så meget som Danmark.

02-FiskerHuanchaco.jpg

I perioder med El Niño, hvor en varm overfladestrøm løber fra nordvest mod syd langs kysten, slås den økologiske balance i stykker, fordi denne varme havstrøm, der indeholder stor fugtighed, kan forårsage meget voldsomme regnskyl i kystområderne.
Det righoldige fiske- og fugleliv langs kysten ophører i denne periode pga. de begrænsede mængder af næringsstoffer, som er i denne overfladehavstrøm.