Øvelse 5 | VG3
Projecter »
Atmosfære del: Denne opgave handler om at undersøge om luftens temperatur følger havets temperatur. Det gør vi ved at plotte gradienten i havets temperatur gradient og gradienten i luftens temperatur i samme plot (i stil med hvad vi gjorde i øvelse 4).
Sammenhængen er vigtig at undersøge fordi en gradient i luftens temperatur betyder at vandrende lavtryk kan udvikle sig og vinden derfor kan blæse, hvilket vil aktivere den atmosfæriske pumpe og blande CO2 fra atmosfæren til havet. Gradienten i luftens temperatur kan blive til på flere måde, herunder opvarmning fra overfladen som i dette tilfælde er oceanet. Hvis atmosfærens gradient i temperatur skyldes opvarmning fra havet, vil de befinde sig det samme sted hvilket er netop det vi her skal undersøge.
Da vi allerede har bestemt positionen af den maksimale gradient i havets temperatur kan vi med fordel zoome ind på et snævert område heromkring eksempelvis +-0.5 grad omkring den fundne position og studere sammenhængen i dette område. Vi skal se i hvor høj grad vores plot af havets temperaturgradient følges med luftens temperaturgradient og afgøre hvor luftens gradient er skabt af havet og hvor den ikke er.
Spørgsmål |
|
Hvad nu!!
Du har nu beregnet gradienter for en af etaperne på Galathea 3’s rute og nu kan du gennemføre analyse ved brug af Excel grafiske værktøjer.
Du inviteres derfor til at gennemføre tilsvarende analyser på ekspeditionens øvrige etaper. En næsten identisk analyse kan foretages på den sydlige halvkugle på Vædderens tur fra Christchurch over Sydpolen og videre til Valparaiso - Her sejles igennem Sydhavet, hvor der ligeledes findes frontzoner, som du kan identificere med de værktøjer, du her har fået og du kan diskutere forskelle og ligheder mellem det område og området mellem Grønland og Azorerne. Især er det interessant at se om størrelserne of de beregnede temperatur gradienter i Sydhavet og i Nordatlanten er sammenlignelige.
Upwellingsområderne, som blev gennemsejlet under etaperne 6, 13 og 14, er også interessante i kulstofsammenhæng, da der her udgasses store mængder CO2 tilbage til atmosfæren i disse områder. Analyser i upwellingsområde må forventes at afvige fra analyserne fra etape 4 og 12.
Læs mere her http://www.risoe.dtu.dk/Research/sustainable_energy/energy_systems/proje...