Plante- og dyrelivet | VG3

Projecter »

Plante- og dyrelivet

På Galapagosøerne er der mange arter af dyr og planter, der kun lever her.

dyr.jpg

På Galapagosøerne er der mange arter af dyr og planter, der kun lever her. Sådanne arter, der kun lever på ét enkelt geografisk afgrænset område kaldes endemiske. Det betyder, at plante- og dyrelivet på Galapagosøerne er helt unikt. Arter som kæmpeskildpadder og hav- og landleguaner, Darwins finker, kaktustræer og solsikketræer.

Det oprindelige plante- og dyreliv er meget sårbart overfor planter og dyr, der kommer til øerne udefra.

Galapagosøerne har altid ligget meget isoleret, og der har derfor ikke været den store indvandring af planter eller dyr.

Selv i den første tid med fastboende mennesker, har der ikke været særlig stor tilførsel af nye arter. Fra koloniens oprettelse i 1832 og til 1950-erne levede der få hundrede mennesker på Galapagosøerne, og de levede af fiskeri og landbrug. Det er først i løbet af de sidste 50 år, at turisme er blevet det vigtigste erhverv på øerne.

Galapagosøerne er i dag en stor nationalpark, 97 % af øernes areal er fredet. Det er kun byerne, der ikke er fredet. Det betyder, at der er strenge regler for hvordan man må færdes overalt på Galapagosøerne udenfor de få byer. Der er også begrænsninger på antallet af turister, der årligt kan få lov til at besøge Galapagosøerne. Alligevel er antallet af turister steget, så der i dag er flere end 100.000 turister om året på Galapagos, og tallet er fortsat stigende.