Mere om læderskildpadden | VG3

Projecter »

Mere om læderskildpadden

Det var læderskildpadden, der fik mest omtale i havskildpaddeprojektet fra Galathea.

Læderskildpadden skrives således på latin, Dermochelys coriacea,

Det var læderskildpadden, der fik mest omtale i havskildpaddeprojektet fra Galathea.

Læderskildpadden skrives således på latin, Dermochelys coriacea,

Videnskabelig Klassifikation:

Rige: Animalia - altså dyreriget

Række: Chordater - altså dyr med hvirvel (rygstreng)

Klasse: Reptilia - altså reptiler, som er krybdyr

Orden: Testudines - "testa" betyder skjold på latin - altså skildpadde

Familie: Dermochelyidae - altså læderskildpadde

Familien har kun den ene art: Dermochelys coriacea

Læderskildpadden er speciel på mange måder.

Læderskildpadden er den største art af havskildpadder. Den kan blive op til 2-3 meter i længden (fra hoved til hale). Den kan veje helt op til 900 - 1000 kg. Den læderskildpadde de fangede på Galathea-ekspeditionen var en "juvenile" - det betyder at det var en unge. Den vejede 85 kg og målte næsten 1 meter.

Læderskildpaddens skjold er ikke hårdt, men blødt - også når den er udvokset. Det er lavet af 4-5 cm tykt levende væv.  Det er ikke hornplader med farvede felter, som vi ser hos de fleste andre skildpadder. Læderskildpaddens skjold er blødt og læderagtigt, som en slags gummiagtig, fedtet hud. Skjoldet er dråbeformet og har forhøjninger af ben.

Selvom læderskildpadden er et vekselvarmt dyr, har den et blodkredsløb, som de andre reptiler ikke har. Det gør, at den kan holde kernetemperatur et par grader højere, end det omgivne vand.  Det betyder at den kan klare relativt koldt vand og dermed dykke dybt - helt ned til 1200 meter.  Det er ikke bare rekord for havskildpadder, men for krybdyr generelt.

Ved forskning har man fundet ud af, at den kan lukke blodtilførslen til lufferne, så varmen bliver i kroppen.  Det tykke fedtlag hjælper med at holde varmen inde og kulden ude.

Læderskildpadden har store luffer og kan svømme væsentligt hurtigere end de øvrige havskildpadder.  Normalt svømmer den med en fart af 2-10 km/t, men man har målt hastigheder op til 32 km/t   - den kan derfor være vanskelig af fange til havs.

Den foretrækker at æde vandmænd (gopler). Forskere har sat et lille kamera sammen med senderen på en læderskildpadde. Filmoptagelsen viste, at den spiste mere end 30 gopler i timen.  Den er derfor ret vigtig for at holde fiskebestande oppe, da vandmænd æder fiskelarver. Den æder også den slags gople, der hedder en portugisisk orlorgsmand. Disse gopler kan brænder kraftigt på mange dyr og mennesker, men læderskildpadden æder dem uden problemer og holder bestanden af de brændende gopler nede.

Satellitsendere på læderskildpadder har fulgt dem på en lang vandring tværs over Stillehavet fra Ny Guinea - en vandring på ca. 10.500 km.