Isolering af antibakterielle havbakterier | VG3

Projecter »

Isolering af antibakterielle havbakterier
Af:

Det såkaldte ”Roseobacter-projekt” var med hele vejen rundt fra 11.august 2006 til 25.

gram1.jpg

Det såkaldte ”Roseobacter-projekt” var med hele vejen rundt fra 11.august 2006 til 25. april 2007, og indsamlede prøver fra alt der kom ombord: vand, alger, fisk, svampe, sedimenter, lavasten og slanger.

Før nogen andre fik fingre i dem, fik vi lov at tage prøver med sterile instrumenter og vat-svaber. Det var meget vigtigt for projektet, at vi isolerede de rigtige havbakterier fra prøven – og ikke fx stafylokokker fra forsker-fingre.

gram1.jpg

Prøverne homogeniserede vi i sterilt saltvand, fotyndede og såede up på dyrkningssubstrater med havsalte. De kolonier, der voksede frem fra de enkelte bakterie-celler i prøven, undersøgte vi for antibakteriel aktivitet. Det vil sige, vi overførte noget cellemasse til dyrkningssubstrat, hvori vi havde indstøbt en anden bakterie. Hvis der i laget af denne bakterie, vi med vilje havde indstøbt, kom en klar zone, så var den blevet hæmmet eller dræbt – af havbakterien. Vi isolerede så fra de oprindelige dyrkningsplader den bakterie, vi mente havde antibakteriel aktivitet.

På VirtuelGalathea3 kan man se en video "Havets Hemmeligheder”, der viser hvordan det foregår.

På VirtuelGalathea3 er der også to videoklip fra ekspeditionen: "Roseobacter" og "Bakterier fra dybhavet".

Se højre faneblad 'Video'.