Andre bioaktiviteter end antibiotisk aktivitet | VG3

Projecter »

Andre bioaktiviteter end antibiotisk aktivitet

Vi fik vores resultater fra Galathea på forsiden af tidsskriftet Marine Technology.

gram7.jpg

Vi antog, at bakterier, der kan producerer stoffer, der hæmmer andre bakterier, formodentlig også kan danne andre bioaktive stoffer. Ideelt set kunne vi have testet for en myriade af relevante aktiviteter – anti-cancer, immun-modulerende og mange flere.

Vi valgte, fordi vi havde gode samarbejdspartnere med ekspertice, at undersøge bakterier og deres ekstrakter for stoffer, der kan forhindre bakterier i at blive sygdomsfremkaldende. Her tænkes specifikt på stoffer, der ikke slår bakterierne ihjel, men påvirker udtrykket af de gener, der gør dem sygdomsfremkaldende. Man taler om stoffer der hæmmer celle-tætheds-regulering – eller quorum sensing inhibition (QSI).

gram8.jpg

Vi har arbejdet med to sygdomsfremkaldende bakterier, Staphylococcus aureus og Pseudomonas aeruginosa. Vi har fundet (forskellige) stoffer, der kan reducere deres sygdomsfremkaldende evne. Endelig har vi undersøgt om nogle af bakterierne og deres stoffer kan påvirke menneskets celler. Det har vi gjort dels som en meget indledende toxikologisk undersøgelse, dels fordi vi ville undersøge, om stofferne/bakterierne kunne modulere immun-reaktioner. Man kan fx medicinsk være interesseret i stoffer, der enten kan dæmpe eller øge immunforsvaret.
gram7.jpg

Mange hæmmende havbakterier er pigmenterede; speciet dem der tilhører Pseudoalteromonas-slægten. Vi publicerede vores arbejde med Galathea-indsamlingen og fik vores resultater på forsiden af tidsskriftet. Fire hæmmende havbakterier er udstreget på en agar-plade med Vibrio, og de klare områder viser, at havbakterierne hæmmer Vibrio.