Cargo lister | VG3

Projecter »

Cargo lister

Fra handelsskibe mellem Danmark og Indien.

hindbaermarmelade.jpg

Cargo listerne befinder sig i Rigsarkivet i København og har været studeret indgående af Torben Abd-el Dayem (2006).

Admiral Ove Gedde blev udsendt af den danske konge Christian IV i 1618 med fem skibe til Ceylon. Ove Gedde var blot 23 år gammel. Rejsen tog tre år og er beskrevet i korrespondance og rapporter.

11.jpg

Med ombord på kaptajnens skib ved navn Elefanten, var der levende dyr som kyllinger og geder. Der var røget og saltet kød og fisk, ost, smør, olie, brød og forskellige slags korn (hirse, ris og hvede). Desuden sennep og peberrodscreme på tønder og eddike. Der var forbavsende mange krydderier: peber, saffron, nellike, muskat og muskat-blomme, ingefær og sukker. Disse varer blev købt i Amsterdam og Rotterdam. Endvidere rosiner, mandler og kapers. Mht. grønt og frugt: ærter, citroner og kamille. Citroner for at forebygge skørbug og kamille som medicin. Sidst men ikke mindst store mængder alkoholiske drikke: vin, øl og stærk spiritus.

Der blev taget forsyninger ombord undervejs. På de De Kanariske Øer og på Kap Verde bl.a. citroner, på Mauritius kokosnødder og på Comoro Øerne nødder samt mange grøntsager og frugter. Ferskvand blev også altid taget ombord når muligt.

hindbaermarmelade.jpg

Den daglige kost på udturen (når den ikke var rationeret) bestod af brød, smør, kød og fisk, øl og om morgenen lidt stærk spiritus.

Efter plyndringen af et fjendtligt skib blev kosten øget med forskelligt.

Den daglige kost på hjemturen var knap så god. Der kunne være mange ting men der indgik kød, fisk, ris, bønner, rug, nødder, olie, smør, honning, sukker, vin, eddike og lokal spiritus.

Den i særklasse vigtigste handelsvare fra Indien til Europa var peber, krydderiernes ’konge’. For at opnå indkøb af peber blev der handlet med kanoner for peber.

En passant kan nævnes at peber havde været handlet allerede omkring mellem Indien og Ægypten i forhistorisk tid. På den tid var betalingen guld og sølv. Peber blev ikke kun brugt som krydderi men også som medicin.

25-06-2009 13-06-16.jpg
25-06-2009 13-07-02.jpg