Slanger er rovdyr | VG3
Projecter »
Næsten alle slanger er rovdyr - de er jægere. Nogle ligger på lur og andre går på jagt. De kan se bevægelser, men ikke så mange detaljer. De hører heller ikke så godt, fordi de har indre ører. Disse indre ører kan hjælpe dem med at holde balancen og opfange rystelser i jorden - fx når et bytte bevæger sig. De bruger deres lugtesans til at afgøre, om der er noget spiseligt i nærheden. Med deres tvedelte tunge kan de nærmest smage på omgivelserne. Når tungen er retur i munden stikker slangen tungespidserne ind i nogle små huller, der er forbundet til slangens hjerne.
Nogle slanger bruger en ekstra sans (det gælder hugorme, python og boa). De har gruber. Det er små huller, der ligner ekstra næsebor. Med dem kan de mærke ændringer i temperatur. Gruberne hjælper dem med at jage om natten.
De fleste havslanger fanger og dræber fisk, men der er tre arter som kun lever af fiskeæg. De tre arter har mistet deres evne til at lave gift og deres gifttænder er blevet meget små, dette skyldes nok at de ikke bruger giften til at fange deres føde med mere.
Slanger bevæger sig godt, selvom de hverken har arme eller ben. Skællene på kroppen kan gribe fat i forhøjninger i landskabet, og slangens muskler vrikker den fremad i S-formede bevægelser - enten lodret eller vandret. De er hurtige og kan hugge til med voldsom fart. Nogle slanger snor sig rundt om byttet og holder fast, til det er kvalt. Det gælder fx kvælerslanger som boa og python på land og eller vorteslangen i vand.
Nogle slanger dræber deres bytte med gift. Når de bider, sprøjter de gift ud gennem nogle spidse gifttænder. Tænderne er hule, så giften kan komme ud. På nogle slanger sidder disse tænder bagest i munden og er små. På andre slanger sidder de forrest som lange syle, der kan svinge. På den måde kan de gemme tænderne i munden og pludselig folde dem ud, hvis de har brug for det.
Nogle slanger kan sprøjte giften ud og ramme et rovdyr på 3 meters afstand. Kobraen sigter efter øjnene, når den forsvarer sig. Nogle slangers bid kan dræbe med det samme. Andre virker først efter noget tid. Kun få slangearters gift er er livsfarlige for mennesker. Og selvom en giftslange bider, er det ikke sikkert den også tilsætter gift i biddet. Den sparer på det, hvis den kan. Et sådan bid kalder vi et advarselsbid (tørbid).
Slanger har særlige kæber, der kan åbnes meget højt. Dette skyldes blandt andet at underkæbens to grene ikke hænger sammen, men er forbundet med et elastisk bånd. Deres spidse tænder virker som kroge, der vender bagud, så byttet ikke kan slippe væk. De bruger ikke tænderne til at tygge med. Når først byttet er kommet ned i slangens svælg, trækker stærke muskler føden længere ned i slangens mave. Selve fordøjelsen foregår meget langsomt. Det kan tage flere dage.