Giftige havslanger | VG3

Giftige havslanger

Danmark har en af verdens bedste samlinger af havslanger som nu befinder sig på Statens Naturhistoriske Museum baseret på Galathea 1, 2 og 3 ekspeditionerne.

Danmarks samling af havslanger startede med den første Galathea-ekspedition i 1845. Forskningen blev udbygget på den anden Galathea-ekspedition i 1950 og fortsat på den tredje i 2006. Danmark har derfor en af verdens bedste samlinger af havslanger som nu befinder sig på Statens Naturhistoriske Museum.

Arne Redsted Rasmussen, der er biolog, forsker og lektor ved Kunstakademiets Konservatorskole har brugt det meste af sit liv på at studere havslanger. Arne var med på Galathea 3 og sammen med sine medforskere fandt han flere slanger, som han havde med hjem til samlingen. De fandt også ud af mere om slægtskab mellem havslanger ved at studere deres DNA.

Arne har været med at indsamle næsten 2.000 havslanger. På Galathea 3 var han med fra Sydafrika til Australien samt fra Australien til Solomonøerne. Da Galathea 3 sejlede nær Solomonøerne fandt de blandt andet en del giftige havslanger af arten Laticauda colubrina .

Havslanger har han fanget på både snorkel- og dykkerture. Og han kunne lokke havslanger til skibet med et kraftigt lys ned i vandet. Herefter blev de fisket op med et net. Det kræver god teknik og øvelse, for havslangerne er hurtige.

Findes i: Bi 7.-10.kl.
Arne med en havslange