Konservering af slanger | VG3

Projecter »

Konservering af slanger

Når man skal konservere en slange starter man med at sikre sig, at slangen er død. Nogle slanger har et trick, hvor de spiller døde for at narre fjenden, så pas lige på!

Når man skal konservere en slange starter man med at sikre sig, at slangen er død. Nogle slanger har et trick, hvor de spiller døde for at narre fjenden, så pas lige på! Konserveringen kan gøres på mange måder, men først tager man noget væv ud til DNA-analyser. Denne vævsprøve skal opbevares i 96% alkohol og dernæst nedfryses - helst til 80 grader C.

Den mest almindelige metode er at sprøjte noget konserveringsvæske ind langs hele slangens bug. Her kan man bruge en blanding af vand og ca. 70% alkohol. Det kalder man vådkonservering.

Man kan også vælge at skindlægge slangen og kun bevare skindet og skelettet. Det gøres på følgende måde: Først åbner man slangen - dvs. man skærer den forsigtigt op under bugen og tager indvolde og organer ud. Hjerte, lever, mavesæk, lunger og nyrer er lange og smalle for at kunne være i slangen. Den højre lunge er meget stor og lang. Den venstre er så lille, at den faktisk ikke fungerer.

Herefter flår man skindet af ved at løsne det ved hovedet for derefter at flå skindet fra kroppen. Kroppen uden indvolde skal derefter i noget vand med bakterier, der så vil opløse (spise) al kødet ind til kun skelettet er tilbage. Denne metode kaldes at macerere dyret.

Når alt kød er faldet fra knoglerne falder de fra hinanden og ligger løst i vandet. Hvis man gerne vil have et samlet skelet, skal man bruge insekter til at spise kødet. Der skal holdes godt øje med skelettet for ellers spiser insekterne også de ledbånd, som holder skelettet sammen. Hvis man gerne vil bruge en rigtig hurtig metode kan man bruge enzymer, som ”spiser” både kødet og fedtet, men man skal passe på med disse enzymer, de kan godt ætse hvis de kommer på huden.

Når man vådkonserverer på et museum bruger man formalin, men det må man kun bruge, hvis man er godkendt til det. Man kan i stedet bruge alkohol, som virker næsten lige så godt. Som nævnt tidligere bruger man en blanding af 30 % vand og 70% alkohol, men man skal huske at injicere dyret grundig gennem hele kroppen.