Skelettet i baghaven | VG3

Skelettet i baghaven

Arkæologerne på Galathea 3 ekspeditionen fik et sensationelt gammelt skelet op af en grav i Papua Ny Guinea.

Udgravning i baghaven_fotoJeanetteVarberg.jpg

Under, hvad danske arkæologer vil betegne som ekstreme forhold, lykkedes det arkæologerne på Galathea 3 ekspeditionen at få et sensationelt gammelt skelet op af en 1,1 meter dyb grav på øen Mbuke i Manusprovinsen, Papua Ny Guinea.

Udgravning i baghaven_fotoJeanetteVarberg.jpg

Skelettet var i dårlig stand af ælde og tryk, fordi jordskred havde dynget store jordmasser over graven gennem tiderne. Desværre var der ikke nogen gravgaver i graven, som kunne fortælle om, hvem personen var, og hvornår vedkomne levede.

En præcis datering af skelettet kan ikke foretages, fordi knoglerne har ligget i et miljø, der påvirker kulstof 14 indholdet i knoglerne, så dateringsværdierne svinger fra 20.000 år til nutid. Men ud fra fund af særlige keramikskår i jordlagene over graven, kan vi konstatere, at skelettet må være mere end 2000 år gammelt.

Skelettet i baghaven_fotoMadsRavn.jpg

Det gør det til det ældste skelet nogensinde fundet i det nordøstlige Papua Ny Guinea og et af de ældste skeletter i hele det vestlige Stillehav. En fransk forsker har undersøgt knoglerne og fastslået at det er en ca. 40 årig kvinde med polynesiske træk. Måske var hun en af Lapita-folket, der rejste ud over Stillehavet og grundlagde den polynesiske kultur.

Skelettet er ikke helt. Mystiske omstændigheder må være gået forud for begravelsen. Det ser ud til, at en underarm og underben i venstre side mangler, og på højre ben er knæet hugget væk. Det kan betyde, at særlige dødsritualer, som vi kun kan gætte os til, har gået forud for begravelsen. Rituel kannibalisme eller forfædre-magi kan være en af forklaringerne.

De grave, der minder mest om denne grav, er Lapita-kulturens grave, hvor det ikke er ualmindeligt, at legemsdele mangler fra graven. Det var Lapita-folket (også kaldet austroneserne af sprogforskerne) som koloniserede Stillehavet og skabte den polynesiske kultur. Lapita-folket kom forbi Manusprovinsen for ca. 3000 år siden.

Om det virkelig er en Lapita-grav, det kan man håbe på, at nye udgravninger afslører, da der ligger et skelet mere ved siden af, som arkæologerne ikke kunne nå at udgrave. Måske er der gravgaver fra Lapita-folket her, og så kan vi med sikkerhed sige, at Lapita-folket kom forbi øen Mbuke i Manusprovinsen i Papua Ny Guinea.

Se mere om kulstof 14 datering her: http://da.wikipedia.org/wiki/Kulstof_14-datering

Se mere om Lapita-kulturen her: http://en.wikipedia.org/wiki/Lapita og http://archaeology.about.com/od/lterms/a/lapita.htm