Mere om slanger | VG3

Projecter »

Mere om slanger

I Danmark har vi to landlevende arter af slanger: Hugormen og snogen.

I Danmark har vi to landlevende arter af slanger: Hugormen og snogen.
De fleste slanger lever i varme lande. Og de fleste slanger kan faktisk godt svømme. I verden findes næsten 3.000 slangearter. Omkring 60 af disse arter er havslanger - altså slanger, der tilbringer langt det meste af livet i saltvand.

Havslanger ligner ål, men ålen er en fisk og fisk kan trække vejret under vand ved hjælp af gæller. Det kan havslanger ikke, da de har lunger. De ses derfor i havoverfladen, når de skal ånde. En enkel art lever også på dybt vand og flyder rundt i Stillehavet og Det Indiske Ocean. Alle andre havslange arter lever i kystnære områder.
Man har fundet et fossil af en uddød art havslange på Mors. Grunden til man tror at det er en havslange skyldes at den er fundet på noget gammelt havbund. Det er ikke kun i Danmark man har fundet en gruppe af meget gamle havslanger, de er også blevet udgravet i Asien, Afrika og Amerika og findestedet har altid været i forbindelse med vand. Den man fandt i Danmark er blevet vurderet til at være omkring 54 millioner år gammel. Der er ikke længere havslanger i Danmark.

Det at slanger og havslanger har eksisteret så længe vidner om at de er godt tilpassede til deres levested.