Kampen mod de skadelige bakterier | VG3
Projecter »
- Konserveringsmidler er stoffer der tilsættes vores mad, så den kan holde sig i længere tid. Historisk har vi brugt salt, sukker eller eddike, men i dag findes mange forskellige konserveringsmidler. Konserveringsmidler virker ved at regulere madvarens pH (eddike) eller vandindhold (sukker, salt).
- Kogning/nedkøling. En anden måde at hæmme bakterievæksten - eller helt slå bakterierne ihjel - er ved at ændre temperaturen.
- Desinfektionsmidler er kemiske stoffer der påvirker cellens funktion. De kan fx ødelægge cellemembranen eller binde sig til livsvigtige proteiner og hindre stofskiftet.
- Antibiotika er stoffer, der hæmmer bakteriernes vækst eller simpelthen dræber dem. Men vi er på vej ind i en tid, hvor vi ikke kan bruge antibiotika nær så effektivt, som vi har kunnet i rigtig mange år. Det er fordi nogle bakterier udvikler resistens (modstandsdygtighed) mod antibiotika, så det ikke virker mere. Vi skal derfor være påpasselige med at bruge for meget antibiotika.
På denne tidslinje kan man se, hvornår diverse antibiotika blev opdaget og sat i produktion (over tallinjen) og hvornår der først blev udviklet resistens (under tallinjen). Her kan man se, at det generelt går hurtigere og hurtigere for bakterierne at udvikle resistens.
Kilde: Clatworthy et al. 2007 NCB
Fælles for bakteriebekæmpelsesmidler er, at de påvirker bakteriernes livsbetingelser. Alle levende organismer skal have vand, og det gælder også bakterier. Der er bakterier, der skal have meget vand. De dør hvis det bliver tørt, eller hvis vandet er bundet af salt eller sukker. Andre bakterier kan klare sig med mindre vand. De kan overleve, men ikke vokse, når det er tørt.