Antibakterielle havbakterier | VG3
Havet er fyldt med bakterier - der er omkring en million bakterier pr. milliliter havvand. Bakteriegruppen Roseobacter lever i havet. Det er en såkaldt marin bakterie. Den er udbredt i havet over store dele af Jorden - fra Barentshavet til Kattegat, fra Middelhavet til Tasmanhavet og fra Stillehavet til Sydhavet. Derfor var projekt ”Roseobacter bakterier - havets stjerner” da også med Galathea 3 på hele turen rundt om Jorden.
En så stor udbredelse kræver god konkurrenceevne, og bakterierne må bruge forskellige forsvarsstoffer for at klare sig i konkurrencen med andre bakterier. Projektet har opsamlet og isoleret havbakterier fra hele turen, for at finde de bakterier der producerer stoffer, der virker hæmmende på andre bakterier.
Målet har været at finde nye naturlige stoffer i havet, der virker antibakterielt og dermed kan hæmme andre bakteriers vækst. Projektleder Lone Gram og hendes kolleger i projektet undersøger om nogen af de 1.000 bakterier de har taget med hjem fra Galathea 3, kan anvendes teknologisk til at producere stoffer, der kan anvendes som konserveringsmidler, desinficerende stoffer eller medicin - måske et helt nyt antibiotika på linje med penicillin.