Hvad er vejr og hvad er klima? | VG3

Projecter »

Hvad er vejr og hvad er klima?

Klimaet er et udtryk for gennemsnittet af vejret de sidste 30 år.

Skyer.jpg

Klimaet er et udtryk for gennemsnittet af vejret de sidste 30 år. Man kan altså ikke sige noget om klimaet ud fra en enkelt observation eller måling, man må vide hvordan vejret har været i store træk gennem alle 30 år.

Troperne er kendetegnet ved at have meget regn og høje temperaturer, mens det i det tempererede klimaområde, hvor vi bor, er væsentligt koldere - i gennemsnit.

Meteorologer forudsiger og fortæller os alt om vejret. Det kan være rart, når man skal rejse eller bare begive sig udenfor. Vejrudsigterne laves på baggrund af en masse målinger og observationer. I gamle dage var der ikke noget der hed meteorologer. Her forudsagde man vejret ved fx at studere skyerne.
Det kan man jo stadig gøre…

Skyer

Skyer dannes når varm, fugtig luft stiger op og bliver afkølet. Når vanddampen bliver afkølet vil den fortætte til bitte små dråber – eller til iskrystaller, hvis det er koldere. Det er store samlinger af disse dråber eller iskrystaller, der kan ses som skyer.

Hvis man kigger på, hvordan skyer ser ud, så kan man tale om tre hovedtyper: Cumulus, Stratus og Cirrus. Navnene stammer fra latin:.

Skyer.jpg

• Cumulus betyder ophobet, og skyerne ligner store vattotter. Cumulus-skyer dannes, når bobler af varm, fugtig luft stiger op fra jordoverfladen.

• Stratus betyder lag, og skyerne danner flade lag – ofte i lav højde. Stratus-skyer dannes, når et lag varm, fugtig luft stiger op eller når det presses op af et andet luftlag, som skubber sig ind under.

• Cirrus betyder fjer, og er tynde fjerlignende skyer meget højt oppe. Cirrus-skyer er samlinger af iskrystaller.

Sky-typerne kan afsløre lidt om vejret. Og de har også fået danske kendenavne, som fx:

• Fjerskyer (cirrus) : De kaldes også is-skyer. Kommer fra vest og er tegn på ”dårligt vejr” om et par dage - selv giver de faktisk ingen regn. De er så højt oppe, at vandet i dem er frosset til is.

• Makrel-skyer (cirrocumulus) Små hvide skyer i samlede områder. De ligger i tætte områder som skæl på en makrel. Og kommer der flere og flere, så bliver det regn.

• Lagskyer og bølgeskyer (stratocumulus): Optræder ofte mange sammen. Kommer ofte sammen med forbigående opklaring. Ses de sammen med cirrusskyer er der koldt vejr på vej.

• Lammeskyer: (altocumulus) Ligner skyerne plukket uld, giver det sjældent regn lige med det samme. Men det er tegn på regn om et par dage, hvis de trækker sig sammen.

• Smuktvejr-skyer: (cumulus): godt vejr, men kan give regn, når de trækker sig sammen.

• Regnskyer (nimbostratus): Gråt skydække. Solen kan ikke ses. Regn eller sne lige om lidt…

• Nedbørsskyer (cumulonimbus) Er de lavthængende kan de give tåge, sne, hagl, lyn og torden - foruden regn .