7. Tryk | VG3

Projecter »

4126
Projekt
7. Tryk

Luft er tungt
Du kan mærke hvor tung luft er ved at lægge en lineal på et bord. Lad den rage lidt ud over bordkanten. Læg herefter et stort stykke papir ovenpå, men lad det lille stykke lineal uden for bordkanten undgå papiret. Slå nu på det sytykke af linealen, der rager ud under papiret og over bordet. Mærk hvor svært det er at løfte papiret.

Barometer
1. Anbring et barometer i et bægerglas, gennemsigtig krukke eller lign. Læg en gummimembran (evt. et stykke fra en stor ballon) over glassets munding. Sæt gummiet fast med en elastik, så det er glattet ud som et trommeskin. Pres nu med hånden oven på gummiet. Du presser luften sammen oven på barometeret. Hvad finder du ud af?

2. Man kan bygge sit eget barometer med en ballon, en krukke, et sugerør, en elastik og noget tape på følgende måde:

Foto kommer senere…

Anbring gummimembranen som et trommeskin på et tomt glas. Sæt en lille pind, fx et tyndt sugerør fast på ballonen med tape. Luftens tryk kan (ved højtryk) presse gummiet nedad, så stiger dit sugerør opad.
Ved at sammenligne med et rigtigt barometer kan du nu lave en skala på et stykke papir. Nu kan alle i klassen have et barometer med ud og måle lufttrykket.

I kan også lade én stå i klassen, så I kan følge med i hvordan lufttrykket forandrer sig.

Opdag selv lavtryk
En dag det er kold udenfor, så luk døren på dit værelse og luft ud - kun ved at åbne vinduet. På den måde bliver der koldere på værelset end i resten af boligen. Luk vinduet igen.
Åbn nu din dør på klem og bevæg en papirstrimmel (af en strimmel toiletpapir) langs døren. I hvilken retning flagrer papiret?

Døren skiller den kolde og varme luft. Dørsprækken bringer de to fronter (koldfront og varmfront) sammen. Den kolde, tunge luft strømmer ind i det varmere rum og presser den varme luft opad.
Papiret flagrer mest ved gulvet, det svarer til en vind ved en koldfront. Øverst bliver papiret suget ind i det kolde værelse af den varme luft, der skubber på.

Det er dog kun en model, så du vil ikke få regn på dit værelse…