Et uudforsket havområde | VG3

Projecter »

Et uudforsket havområde

Forskere fra Statens Naturhistoriske Museum udforsker det ukendte dybhav.

Foto 1.jpg

Balgefangst.JPG
Formålet med at sende et hold på 16 mennesker fra Statens Naturhistoriske Museum (SNM) til den anden side af kloden var at Galathea 3 Ekspeditionen netop dér ville sejle fra den australske østkyst og op til Salomonøerne. Havområdet deroppe er meget lidt undersøgt, specielt i dybhavet. Salomonhavet ligger i det nordlige område af Koralhavet, og er med i yderkanten af ”biodiversitetstrekanten”. Dette er et område centreret omkring Indonesien og Papua Ny Guinea, der indeholder den højeste marine biodiversitet på kloden.

Vi indsamlede prøver i to transekter der gik op ad dybhavsskråningerne. Det vil sige at vi sejlede langs to nogenlunde rette linjer, der gik fra dybt til lavt vand. Imens vi sejlede langs disse linjer, stoppede vi ofte skibet og tog prøver når havbunden var inden for bestemte dybdeintervaller. På den måde fik vi prøver af dyr der lever tæt på hinanden geografisk, men som pga. dybden lever under helt forskellige forhold.

Foto 1.jpg

Ved at undersøge hvilke dyrearter der findes i de forskellige dybdeintervaller på skrænterne kan man beskrive og sammenligne de overordnede dyresamfund i området.

figur3.jpg
figur4.jpg

Sortering af dyr.jpg

agasiztrawl.jpg