Bundfauna i Salomonhavet | VG3

Bundfauna i Salomonhavet

Det er nat ude midt på Koralhavet. I det tropiske mørke får Vædderen’s projektører havoverfladen til at skinne som et blankt olietæppe. Der er stor spænding ombord, dette er vores første dybhavstræk på det tiende togtben af Galathea 3 Ekspeditionen. Agterdækket er fyldt med folk der stirrer langs stålwiren ned i det sorte hav.

Så sker der noget. Endelig kan vi skimte indsamlingsnettet på vej op fra havbunden mange kilometer nede. Nettet bryder overfladen og bliver bugseret ind over rælingen. Indsamlingsposen er godt fyldt. Fedt. Stemningen er hektisk. Nu skal forskere, journalister og fotografer på arbejde.

Action. En sort murerbalje bliver skudt inde under nettet og knuden løsnes. Med et klask fylder dybhavsdyrene baljen. Blitzlys lyner og kaster silhuetter på forsker-containerne på dækket. Øverst oppe i bunken af dyr og mudder ligger af alle ting en ”dybhavskokosnød”. Selvom nødderne kan drive langt over de tropiske have hænder det også ofte at de bliver for vandmættede og synker ned på havbunden.

Så imens forskerne forsigtigt begynder at pille dyrene fra er det kokosnødden der er aftenens første rockstar.

Findes i: Bi
DSC_8368.jpg