Den Caribiske Plade | VG3

Projecter »

Den Caribiske Plade

Den Caribiske Plade grænser op til 4 andre tektoniske plader.

Seismik_Car_4.jpg

Den Caribiske Plade er en mindre tektonisk plade på i alt ca. 3,2 millioner km2. Den er primært oceanisk, men der er landområder i kanterne af pladen, eksempelvis Mellemamerika og de Caribiske øer. Pladen grænser op til 4 andre tektoniske plader: Den Nordamerikanske Plade, den Sydamerikanske Plade, Nazca Pladen samt Cocos Pladen.

Seismik_Car_4.jpg

Mod vest subduceres Cocos Pladen og Nazca Pladen ind under den Caribiske Plade. Mod syd er bevægelsen mellem den Sydamerikanske Plade og den Caribiske Plade primært langs en transform pladegrænse. Man ved faktisk ikke præcis, hvor grænsen mellem den Nordamerikanske Plade og den Sydamerikanske Plade går! Men det er sikkert, at begge plader subduceres under den østlige del af den Caribiske Plade. Mod nord subduceres den Nordamerikanske Plade skråt ind under den Caribiske Plade. Det vil sige, at pladebevægelsen foregår som en kombination af subduktion og transform bevægelse. Det er ret sjældent, at denne kombination af bevægelser forekommer.

Alle pladens grænser er aktive. Den Caribiske Plade er derfor ofte forbundet med naturkatastrofer så som jordskælv, vulkanudbrud, og engang imellem også tsunamier.