Botanik på Galapágos | VG3

Projecter »

Botanik på Galapágos

Der vokser mange helt unikke og truede plantearter på Galápagos. Hvordan sørger de for reproduktion?

3crop.jpg

1.jpg

På Galápagosøerne udførte vi fra februar til marts 2007 vores landbaserede botaniske projekt under Galathea 3 ekspeditionen. Vi undersøgte hvordan en lille grågrøn busk med grålige blade og små gule blomster formerer sig. Plantearten hedder Waltheria ovata og stammer fra samme familie som kakao og kaffe, se figur 1.
2.jpg

Waltheria ovata har tilpasset sig insektbestøvning – den har gule blomster og lokker insekterne til ved at producere meget sød nektar. Det er især Tømmerbien, Xylocopa darwinii , der bestøver planter på Galápagos – det er den eneste art bi der findes på øerne, se figur 2.
3.jpg

Vi kunne se, at to hvepsearter, som mennesker ved et uheld har indført til øen, er begyndt at dominere, se figur 3. Måske vil de på sigt udkonkurrere den sjældne Tømmerbi?

Hvorfor skal vi vide noget om planters måde at sætte frø på? Og hvorfor udføre forsøg på Galápagosøerne? Øerne ligger meget langt fra land – ca. 1000 km fra Ecuadors fastland, og er derfor meget isolerede. Alle de arter, der findes på Galápagos har spredt sig hertil fra fastlandet, og har efterfølgende tilpasset sig de særlige forhold på øerne. Derfor kan vi næsten se evolutionen foregå for øjnene af os – og ved at vælge en planteart, der både vokser på Galápagosøerne og på fastlandet, kan vi sammenligne resultaterne, og se hvad der helt konkret er sket under tilpasningen til livet på Galapagosøerne.

Der vokser mange helt unikke og truede plantearter på Galápagosøerne, og ved at undersøge Waltheria ovata bliver vi klogere på, hvilke forhold der er vigtige for at bevare planterne. Er det for eksempel et problem med de nye hvepsearter som bestøvere, eller er der for få planter i en gruppe til at de kan sætte frø ordentligt? Samtidig kan vi bidrage til at løse gåden om, hvordan komplicerede reproduktionssystemer er opstået gennem mange millioner af års evolution.

Se videoklippet Planter på Galapagos.