Slaverne fortæller | VG3

Slaverne fortæller

I 1917 solgte Danmark de vestindiske øer til USA for 25 millioner dollars, efter at øerne havde været under dansk flag i flere hundrede år.

Der er ingen tvivl om, at plantageejerne på de Vestindiske øer havde afrikanske slaver, men den viden vi har om slaveriet stammer udelukkende fra historiske kilder skrevet af europæerne selv. Rigsarkivet i København har fin dokumentation fra danskernes tid på de Vestindiske øer: St. Croix, St. Thomas og St. John. Men slaverne lærte ikke at læse og skrive. De har derfor ikke kunne fortælle deres version af historien. I jagten på sandheden om slavernes forhold, må man derfor gå mere videnskabeligt til værks. Mennesker kan lyve, men det kan redskaber, knogler og tænder ikke. Og det er netop hvad forskerne gik efter, da de ledte i gamle grave på St. Croix.

Gravene blev fundet ved et tilfælde, da en bygherre skulle grave ud til ledninger tæt på en gammel plantage.

En af de tre danske kvindelige forskere, Pia Bennike, er ekspert i at finde spor i gamle knogler og tage prøver til DNA-analyse. Hun kan fx afsløre hvilket køn og hvilken alder, der er tale om. Hvilken kost slaverne har levet af, om der har været tale om mishandling, hvor de kommer fra, hvilke sygdomme de har haft m.v. Forskningen kan altså afsløre, hvilke forhold de danske plantageejere bød de afrikanske slaver.

Forskerne blev inviteret af slavernes efterkommere. Efter studiet blev alle knogler lagt tilbage i gravene igen.

slaver1.jpg