Tandsæt | VG3

Projecter »

Tandsæt

Forskellige dyrearter har forskellige tandsæt. Menneskene har normalt 32 tænder, men en hest har fx 42 tænder i sit tandsæt.

taender.jpg

08-08-2011 13-46-31.jpg
I skemaet kan du se hvordan antallet af tænder varierer. Man opdeler over- og undermund hver for sig. Og antallet af tænder opskrives kun for den ene kæbehalvdel, den anden kæbehalvdel har samme fordeling: Her er fx et menneskes overmund- men kun den ene kæbehalvdel, da højre og venstre kæbehalvdel normalt er ens.
taender.jpg

Dyrs tænder fordeler sig anderledes end menneskers. Og der er forskel på planteædere og kødædere.
Hestens fortænder er fx lange og brede, så de kan rive græs over, hjørnetænder skal den ikke bruge til noget og kindtænderne er store og firkantede, så de kan knuse store mængder græs.

Her er vist forskellige dyrs tandsæt. Se figur.

08-08-2011 13-49-43.jpg

Tandsættet kan fortælle meget om et dyr eller et menneske.

Planteæderne (som fx en hest) har ofte store og knudrede tænder. Det er fordi de skal kunne tygge og kværne føden, så al energi males ud af planten.

tand-hest.jpg
Hest med (42 tænder): 3-1-4-3 / 3-1-3-3
Hos dyr som hesten, der har stort slid på tænderne, har kindtænderne en høj krone, så den kan holde til mange års slid.

Rovdyrene (som fx en løve) jager kød, og skal bruge tænderne på en helt anden måde. De skal kunne dræbe, flænse og skære deres bytte med tænderne. Derfor har de lange hjørnetænder, der kan holde fast i byttet. Løver og tigre har nogle af de største hjørnetænder, der findes.

Kindtænderne er skarpe savtænder, der virker som sakse, når de bider sammen. De bruges til at flå og skære kød af ben og skelet.

tand-love2.jpg
Løven har 28 tænder med (tandformel løve – 3-1-3 / 3-1-3)

Altæderne (som fx en bjørn) jager kød, men æder også planter.
Bjørnen skal derfor have både lange hjørnetænder tilt jage byttet med men også knudrede kindtænder.

tand-isbjorn.jpg
Isbjørnen har 36 tænder (tandformel 4-1-4 / 4-1-4)

Elefanten er verdens største levende landdyr. Og de har verdens største tænder. En elefant har kun 6 tænder. Fire kindtænder og to stødtænder. Stødtænderne er fortænder. De vokser hele livet og er lavet af elfenben. Til gengæld er kindtænderne meget store. De kan sagtens veje mere end 2 kg, men de skal også holde til meget. Kost som rødder og grene slider hårdt på tænderne. Elefanter skifter kindtænder fem gange i livet.

Gnavere har fortænder der vokser hele livet, men p.g.a slid fra føden, bliver de sjældent for lange. Årsagen til at de kan slides er, at der kun er emalje på forsiden af tænderne. Bagsiden er blød og kan slides ned.