Glimt fra dansk havforsknings historie | VG3

Glimt fra dansk havforsknings historie

- Med fokus på de tre Galathea ekspeditioner

Danmark har store traditioner for at udforske verdenshavene.

Den første danske ekspedition ”Lykkelige Arabien” drog afsted fra København i 1761. Allerede dengang var det et skib fra det danske forsvar, der sejlede den naturvidenskabelige ekspedition afsted.

”Danmarks havforskning har rødder længere tilbage i fortiden end de fleste andre landes. På et meget tidligt tidspunkt blev der skabt en tradition for udsendelse af ekspeditioner til fjerne have eller kystområder, og driftige forskere tog på indsamlingsrejser fjernt fra hjemlige strande.

Denne trang til at beskæftige sig med havets udforskning hænger jo nok i nogen grad sammen med vores lette adgang til kyst og hav, men af særlig betydning har det utvivlsomt været, at dansk havforskning helt fra den første spæde begyndelse har haft en række fremtrædende, i visse tilfælde endog geniale, udøvere. På Zoologisk Museum i København findes der den dag i dag samlinger, der stammer fra sidste halvdel af 1700-tallet, og som hører til museets kosteligste skatte.”

Dette skrev den verdenskendte zoolog Torben Wolf i 1967. Det var15 år efter Galathea2s hjemkomst. I dag - 15 år efter Galathea 3s hjemkomst kunne vi skrive det samme.

I det følgende kan du læse et rids gennem Danmarks ekspeditionshistorie med udgangspunkt i ekspeditionen ”Lykkelige Arabien” og de tre Galathea-ekspeditioner.

Galathea 1 saluterer Københavns Fæstning i 1845 på vej ud på den 26 måneder lange tur. Tegning: Christian Thornam.