Tranquebar før og nu | VG3

Projecter »

Tranquebar før og nu

Vi er i det tropiske Sydindien. Landsbyen hedder Tranquebar og ligger i Cauveri-flodens delta.

Tranquebar.jpg



Tranquebar i dag
En landsby set fra satellit. Vi skimter gadeforløb og i nederste hjørne ud mod havet ligger en stor firkantet bygning med en åben gård i midten. Mod syd ses en flod, hvorfra fører en kanal, som omgrænser en del af byen mod øst.

Vi er i det tropiske Sydindien. Landsbyen hedder Tranquebar og ligger i Cauveri-flodens delta. I landsbyen bor ca. 10.000 tamiler, hvoraf de fleste lever af fiskeri i Det Bengalske Hav. Fiskernes kvarter ligger i den nordlige del af landsbyen, mens andre hindu-kastegrupper såvel som kristne og muslimer bebor kvarteret med de lige gader.

Animation over Tranquebar - kræver flash.
Tryk her hvis du ikke kan se animationen.

Tryk på billedet for at se den skiftende animation. Forklaring til animationen - se nedenfor.

Tranquebars gadenet
Den store bygning mod syd er fort Dansborg. Den og så de snorlige gader samt kanalen er levn fra dengang stedet var en dansk koloni fra år 1620-1845, og byen var befæstet med en høj mur med vand omkring. Bevaret fra danskertiden findes gader med navne så som Kings Street, Quen Streeet, Goldsmith Street m.fl. Kystlinien år 2007 er markeret med en blå streg. Foto: Google Earth.

Tranquebar ca. 1800
Den indsatte blå streg på det gamle kort markerer kystlinien år 2007 og anskueliggør, hvor meget af byen, havet har eroderet væk over de sidste godt 200 år. Det gamle kort er tegnet af den danske guvernør Peter Anker sidst i 1700-tallet og viser tydeligt, hvorledes byen med kanal, høj tyk mur og en borg med voldgrav omkring var anlagt som en fæstningsby. Her kunne folk i oplandet søge tilflugt i, hvis fremmede indiske eller europæiske hære nærmede sig. Mod havet var opført en sømur. På fort Dansborg blev de eftertragtede indiske varer, så som silkestoffer, peber og andre krydderier opbevaret, indtil der anløb skibe fra Danmark. Dengang som nu var der ingen havn i Tranquebar. De store danske sejlskibe lagde til på reden ud for fortet, og varer og folk blev fragtet til og fra i mindre både. Kort: Historisk Museum, Oslo.

Tranquebar ca. 1670
Den indsatte blå streg på dette gamle kort (vist nok det ældste, der findes i danske arkiver) viser kystlinien år 2007 og anskueliggør, hvor meget af det gamle Tranquebar, som i dag ligger ude i Det Bengalske Hav.