Regnskovens fugle | VG3

Projecter »

Regnskovens fugle

I regnskoven findes det største antal fuglearter i verden. Der er stor variation mht. udseende og levevis.

Foto: Gulbåndet frugtdue. Michael Køie Poulsen

12 Gulbåndet frugtdue2.jpg

Fuglene
Salomonøerne er enestående. Ingen andre områder i verden har en større koncentration af fuglearter som ikke findes andre steder (endemiske arter). Fuglene har haft rig mulighed for udvikle forskellige arter i de frodige skove. Der er i aflejringer fundet knoglerester af massevis af fuglearter, der nu er uddøde. Man mener at 25% af alle fuglearter er uddøde siden mennesket befolkede denne del af Stillehavet for ca. 3000 år siden.
Introbillede viser en Gulbåndet Frugtdue.

Endemiske arter
Der er mange fuglearter med meget begrænset udbredelse (endemiske arter). Der er 74 endemiske fuglearter i Salomonøerne. Det vil sige, disse arter ikke findes andre steder i verden. Ti af de 74 arter findes kun på øen Makira. Det var især disse fuglebestande, der var genstand for forskernes observationer.

Fuglene blev fanget med net eller skudt med slangebøsse. Skydevåben er forbudt i landet. Fuglene blev også observeret, når de fløj gennem trækronerne, hvor der specielt blev ryddet træer for at de kunne observeres. Endelig blev de også identificeret ved hjælp af deres kald eller sang. I Salomonøerne er Makira en enestående ø, når det gælder fugle. På Makira fandt forskerne alle de fugle, der tidligere var dokumenteret, undtagen 2 arter som måske er uddøde. Der var Salomonpurpurduen Gallicolumba salamonis og Makirarørhønen Gallinula silvestris. Ekspeditionen mødte en person, der for mange år siden havde set og spist disse.
Link: http://www.monitoringmatters.org/galathea/today.htm
Her kan man også læse den spændende beretning om ekspeditionen til bjergregnskoven på Makira.

Blodprøver til DNA-analyser
Der blev på ekspeditionen indsamlet blodprøver til Zoologisk Museum i København, der har en af verdens største samlinger af blod og væv fra fugle. Blodprøverne bliver brugt til DNA-bestemmelse og dermed til at fortælle om arternes slægtsskab, hvorledes arterne er udviklet og hvordan nye arter opstår.

Eksempler på forskellige fugle og deres tilpasning
Der er en lang række planteædende fugle. De spiser bløde frugter, nektar og pollen fra blomster på flere forskellige måder.

13 Rdknoppede Kejserdue.jpg
14 Makirablomsterpikker.jpg
15 Makirahonningder.jpg
16 Sodfarvet Honningder.jpg
17 delpapegje.jpg
18 Grn Spttepapegje.jpg
19 Bndet Rikse.jpg
20 Lepidaisfugl.jpg
21 Almindelig Fljter.jpg
22 Rdpandet viftehale.jpg
23 Hvidstrubet Duehg.jpg

På følgende hjemmeside kan man høre fuglestemmer:

http://www.monitoringmatters.org/galathea/

Prøv at lytte til nogle af dem. Der er fugle der har dybe gennemtrængende lyde. Lyt bl.a. til kejserduen. Det er en fugleart der har dybe toner, der når ud på store afstande i skoven. Arten kan derfor leve spredt i skoven. Der er fugle med lys kvidrende sang, hvis høje toner ikke når så langt, men til gengæld er svære for eventuelle fjender at lokalisere.