Om projektet | VG3

Projecter »

Om projektet

Vædderen passerede tropiske øer med vilde ingefær. Mange arter er nyttige men svære at samle og derfor dårligt kendte.

3.JPG

Formålet med dette landbaserede projekt under Galathea 3 var at udforske de dårligt undersøgte områder på Ny Guinea samt øerne i Stillehavet mod øst inklusive Salomonøerne. Her vokser planter fra ingefærfamilien, som er en gruppe af planter, der kun findes i subtropiske og tropiske egne, hvilket hænger sammen med, at rigdommen af organismer vokser når man nærmer sig ækvator.

fig1.jpg

Indsamlingen af ingefær foregik i samarbejde med lokale botanikere: i Ny Guinea sammen med Billy og i Salomonøerne sammen med Fred, og på 10 uger besøgte vi 10 øer (se her), hvor vi også fik hjælp af lokale folk (figur 1).

For at komme frem til øerne kunne vi ikke bruge Vædderen, men fløj i stedet med mindre fly og helikopter eller sejlede i motordrevne bananbåde (figur 2)

fig2.jpg
.

På de større øer brugte vi firhjulstræk eller lastbiler anvendt til passagertransport. På øen West New Britain kom vi i et tømmerkoncessionsområde frem på de mudrede veje med tømmerfirmaets bulldozer. Selvom alle disse transportformer kan være nok så nervepirrende, er det fysisk mest anstrengende at begive sig gennem skoven til fods — specielt på stejle skråninger i regnvejr.

Under arbejdet på øerne indsamlede vi blade, blomster og frugter fra forskellige ingefær. Desuden spurgte vi lokale folk om deres navn for planten, og om de brugte den til noget. Vi foretog 130 indsamlinger, som blev tørret og sendt til Europa til nærmere studier. En lille bid bladmateriale blev tørret separat og bruges til at udvinde DNA for at undersøge arternes slægtskab..