Øvelse 6 - Der er enzymer i vaskepulver | VG3

Projecter »

Øvelse 6 - Der er enzymer i vaskepulver

Der er enzymer i vaskepulver

Vi vil gerne undersøge om reklamerne holder stik: Vasker vaskepulver med enzymer virkelig bedre?

Vores tøj bliver snavset af flere ting, også af den mad vi spiser. Derfor skal I nu svine et par prøveklude til. Det er vigtigt, at de svines til med både proteiner (for eksempel æg eller blod), fedtstoffer (olie eller majonæse) og kulhydrater (syltetøj eller ketchup), I må selvfølgelig også gerne selv finde på flere ting at snavse kludene til med.

Nu skal I bruge noget vaskepulver med enzymer – det er der i det meste vaskepulver, men læs på pakken.
I skal også bruge vaskepulver uden enzymer. Der er ikke enzymer i uldvaskepulver, fordi enzymerne ødelægger ren uld.

Når kludene er griset til, skal de nok ligge et stykke tid, så det ikke går alt for nemt at få snavset af.

Når I skal vaske kludene, skal I bruge termometre og stopure, så I er sikre på, at kludene får de helt samme vilkår. Kun på den måde kan resultaterne sammenlignes.

I kan også sammenligne, hvordan de to forskellige vaskepulvere vasker ved forskellige temperaturer.

Hvad er Jeres konklusion – vasker vaskepulver med enzymer virkelig bedre? Og hvorfor eller hvorfor ikke?

Vandhenteren

Kan man få fat i DNA fra ukendte bakterier under havets overflade, så kan man måske også opdage nye og brugbare enzymer.

Dybhavet

Alle havene dækker tilsammen mere end 70 % af Jordens overflade, og indeholder en helt utrolig stor mængde livsformer. Alligevel ved vi ikke meget om livet på havbunden.

Gener og DNA

DNA er lange molekyler, der bærer vores arveegenskaber. Alle levendeorganismer har DNA i hver eneste celle.

DNA er nøglen til enzymerne

DNA-molekylernes lange rækkefølge af de fire forskellige baser (A, T, C ogG) er en slags opskrift på de proteiner, cellen kan lave. Det er enkompliceret proces at danne proteiner, men det foregår hele tiden.

Enzymer er cellens værktøj

Katalysatorer kan få en kemisk reaktion til at foregå hurtigere – udenselv at blive brugt.Proteiner, der virker som katalysatorer kaldes enzymer.

Faktorer der påvirker enzymer

Enzymer er ikke levende, men derfor kan de godt ødelægges. Når et æg slåsud på en varm stegepande, så stivner det. Det er fordi, æggets proteinerbliver ødelagt af varmen. På samme måde kan enzymer heller ikke tåle forhøje temperaturer.

Enzymjagt i dybhavet

I de fire prøver, der indtil nu er gennemgået har Blombrødreneidentificeret i alt 20.000 gener. Heraf er 7 gener identiske med kendtegener. 17.000 gener er varianter af kendte gener. 3.000 gener er nye, heltukendte gener.