DNA er nøglen til enzymerne | VG3

Projecter »

DNA er nøglen til enzymerne

DNA-molekylernes lange rækkefølge af de fire forskellige baser (A, T, C ogG) er en slags opskrift på de proteiner, cellen kan lave. Det er enkompliceret proces at danne proteiner, men det foregår hele tiden.

p21.png

DNA-molekylernes lange rækkefølge af de fire forskellige baser (A, T, C og G) er en slags opskrift på de proteiner, cellen kan lave. Det er en kompliceret proces at danne proteiner, men det foregår hele tiden. I cellerne bliver DNA aflæst til proteiner på følgende vis:

  1. Et område af DNA-molekylet i cellekernen åbnes og afkodes til et m-RNA.
    Transkription.
  2. m-RNA bevæger sig ud af cellekernen til celleslimen.
  3. Et ribosom oversætter m-RNA-strengen til en rækkefølge af aminosyrer.
    Translation.
  4. Rækkefølgen af aminosyrer bestemmes af rækkefølgen af nukledotider. Den lange kæde af aminosyrer foldes til en tredimensional form - et protein.

Hele denne proces kaldes proteinsyntesen. Der sker en direkte oversættelse, så den samme rækkefølge i trappetrinnene i DNA-stigen altid oversættes til det samme protein / enzym.

Se processen her:

En minutiøs gennemgang på dansk:
Her
Her
Her

Animation af transskription og translation (engelsk):
Her

Processen i naturlig hastighed (engelsk):
Her

DNA-struktur transkription og translation (engelsk):
Her

Vandhenteren

Kan man få fat i DNA fra ukendte bakterier under havets overflade, så kan man måske også opdage nye og brugbare enzymer.

Dybhavet

Alle havene dækker tilsammen mere end 70 % af Jordens overflade, og indeholder en helt utrolig stor mængde livsformer. Alligevel ved vi ikke meget om livet på havbunden.

Gener og DNA

DNA er lange molekyler, der bærer vores arveegenskaber. Alle levendeorganismer har DNA i hver eneste celle.

DNA er nøglen til enzymerne

DNA-molekylernes lange rækkefølge af de fire forskellige baser (A, T, C ogG) er en slags opskrift på de proteiner, cellen kan lave. Det er enkompliceret proces at danne proteiner, men det foregår hele tiden.

Enzymer er cellens værktøj

Katalysatorer kan få en kemisk reaktion til at foregå hurtigere – udenselv at blive brugt.Proteiner, der virker som katalysatorer kaldes enzymer.

Faktorer der påvirker enzymer

Enzymer er ikke levende, men derfor kan de godt ødelægges. Når et æg slåsud på en varm stegepande, så stivner det. Det er fordi, æggets proteinerbliver ødelagt af varmen. På samme måde kan enzymer heller ikke tåle forhøje temperaturer.

Enzymjagt i dybhavet

I de fire prøver, der indtil nu er gennemgået har Blombrødreneidentificeret i alt 20.000 gener. Heraf er 7 gener identiske med kendtegener. 17.000 gener er varianter af kendte gener. 3.000 gener er nye, heltukendte gener.