Faktorer der påvirker enzymer | VG3

Projecter »

Faktorer der påvirker enzymer

Enzymer er ikke levende, men derfor kan de godt ødelægges. Når et æg slåsud på en varm stegepande, så stivner det. Det er fordi, æggets proteinerbliver ødelagt af varmen. På samme måde kan enzymer heller ikke tåle forhøje temperaturer.

pepsin.gif

Enzymer er ikke levende, men derfor kan de godt ødelægges. Når et æg slås ud på en varm stegepande, så stivner det. Det er fordi, æggets proteiner bliver ødelagt af varmen. På samme måde kan enzymer heller ikke tåle for høje temperaturer. Enzymer arbejder bedst ved bestemte temperaturer. Menneskets enzymer arbejder bedst ved ca. 37° C. Ved 42° C er de ødelagt. Og ved lavere temperaturer arbejder de meget langsomt.
Andre enzymer har nogle andre temperaturområder, hvor de arbejder bedst.

På Galathea 3 var brødrene Blom på jagt efter enzymer i dybhavet – ned til 4.200 meters dybde. Her er rigtig koldt, ned til – 1,5 °C og et helt andet tryk end på havoverfladen, så alene af den grund var der mulighed for at finde andre enzymer, end dem vi kender til allerede. Enzymer der er tilpasset andre forhold, og som måske kan anvendes indenfor industrien og på den måde gavne os alle. Måske kunne man finde enzymer, som virker så godt i koldt vand, at de tilsat i vaskemaskinen kan vaske tøjet rent uden at vandet varmes op. På den måde kan man spare meget energi.

Enzymer er også afhængig af en bestemt pH-værdi. De enzymer vi har vi vores mavesæk (pepsin) arbejder bedst i surt miljø. Andre arbejder bedst i neutralt miljø.

Mængden af både enzym og af det stof, der skal omdannes, har en indflydelse på hvor hurtigt processen kan ske.

Kemiske stoffer eller radioaktivitet kan også ødelægge enzymerne.

Vandhenteren

Kan man få fat i DNA fra ukendte bakterier under havets overflade, så kan man måske også opdage nye og brugbare enzymer.

Dybhavet

Alle havene dækker tilsammen mere end 70 % af Jordens overflade, og indeholder en helt utrolig stor mængde livsformer. Alligevel ved vi ikke meget om livet på havbunden.

Gener og DNA

DNA er lange molekyler, der bærer vores arveegenskaber. Alle levendeorganismer har DNA i hver eneste celle.

DNA er nøglen til enzymerne

DNA-molekylernes lange rækkefølge af de fire forskellige baser (A, T, C ogG) er en slags opskrift på de proteiner, cellen kan lave. Det er enkompliceret proces at danne proteiner, men det foregår hele tiden.

Enzymer er cellens værktøj

Katalysatorer kan få en kemisk reaktion til at foregå hurtigere – udenselv at blive brugt.Proteiner, der virker som katalysatorer kaldes enzymer.

Faktorer der påvirker enzymer

Enzymer er ikke levende, men derfor kan de godt ødelægges. Når et æg slåsud på en varm stegepande, så stivner det. Det er fordi, æggets proteinerbliver ødelagt af varmen. På samme måde kan enzymer heller ikke tåle forhøje temperaturer.

Enzymjagt i dybhavet

I de fire prøver, der indtil nu er gennemgået har Blombrødreneidentificeret i alt 20.000 gener. Heraf er 7 gener identiske med kendtegener. 17.000 gener er varianter af kendte gener. 3.000 gener er nye, heltukendte gener.