St. Croix i fortid og nutid | VG3

St. Croix i fortid og nutid

Øen Sankt Croix i det Caribiske Hav er i dag en del af det amerikanske territorium US Virgin Islands, men frem til 1917 var den en del af Dansk Vestindien, Danmarks sidste tropiske koloni. Den bestod ud over St. Croix af øerne St. Thomas og St. Jan, i dag kaldet St. John.

St. Croix var først og fremmest værdifuld for Danmark på grund af sukkerdyrkningen, og i 1700-tallet blev der tjent store penge her. Det kunne kun lade sig gøre med en stadig import af sorte afrikanere, der måtte arbejde som slaver på plantagerne, også danskerne var involveret i slavehandelen. Allerede fra starten af 1800-tallet gik det tilbage for sukkerdyrkerne, og man prøvede uden videre held at satse på andre produkter, så det var en forarmet ø som USA købte af os for 90 år siden.

Galathea3 ekspeditionen var på US Virgin Islands fra 15. til 28. marts 2007, med anløb i Frederiksted på St. Croix fra 25. til 28. marts. Mens havforskere og geologer undersøgte havgræsser langs kysterne og klippeformationer i det dybe farvand mellem St. Croix og St. Thomas kiggede flere af de landbaserede forskerhold på øens landskab og de spor af menneskelig aktivitet som det gemmer på.

Fag: geografi og historie gymnasier og hf.

Findes i: GeHiAT
Oldendorph1767.jpg