Midtatlantiske Spredningszone | VG3

Midtatlantiske Spredningszone

Den Midtatlantiske spredningszone er en af de mest aktive spredningszoner på jorden. Enhver der har set et kort over Atlanterhavet vil undre sig over hvor meget Sydamerikas østkyst og Afrikas vestkyst ser ud til at følge hinanden ned gennem Atlanterhavet. Og det er der en grund til. Nemlig den Midtatlantiske Spredningszone.

Den Midtatlantiske spredningszone er en af jordens aktive pladegrænser, og en zone med yderst mange jordskælv og vulkanudbrud.

Den Midtatlantiske spredningzone opstod for omkring 180 millioner år siden, hvor Grønland og den Nordamerikanske Plade begyndte at bevæge sig væk fra den Eurasiske plade. Dermed opstod der den zone af vulkaner som man i dag ser hele vejen ned gennem det Atlantiske Ocean, og måske tydeligst på Island, hvor zonen ikke er dækket af flere kilometer vand.

I denne case vi vil se nærmere på den Midtatlantiske Spredningszone, og vise, hvorledes Nordamerika og Europa/Afrika bevæger sig væk fra hinanden langs denne Spredningszone.

Den Midtatlantiske Spredningszone er også vigtig for Golfstrømmen når den passerer henover Atlanterhavet og ud fra studier af havbunden omkring den Midtatlantiske spredningszone har man været i stand til at bestemme hvor gammel Jorden er.

Til slut vil du blive præsenteret for meget nøjagtige GPS-målinger, som du skal bruge til at beregne Danmarks bevægelse.

Fag: geografi og fysik gymnasier og hf.

Findes i: FyGeNV
MidtAtl_2_L.jpg