Måleenheder for radioaktivitet | VG3

Projecter »

Måleenheder for radioaktivitet

Når man arbejder med stråling bruger man flere forskellige enheder.

Det kommer an på, hvad man kigger efter. Desuden er der gamle enheder og nye enheder.

Hvis man fx kigger på selve aktiviteten, altså antal radioaktive henfald pr. sekund, så bruger man i dag Bequerel (Bq). Det er dét, vi kan måle med en Geigertæller. Ofte sætter man tælleren til en tidsperiode - fx 10 minutter. Så kalder man det bare counts (antal impulser, klik - eller tællinger på de 10 minutter i alt). Det bruger man ofte i fysik.

Hvis man derimod vil vide, hvordan kroppen kan blive skadet af stråling, så kigger man på den energi, der bliver optaget i vævet i forhold til, hvad det vejer. Det hedder den absorberede dosis. Man siger også at det er den energimængde, der optages pr. kilogram. Den biologiske effekt afhænger altså både af strålingens art og af den energi, der afsættes. Skadevirkningen på et bestemt stykke væv afhænger ikke kun af antal dannede ioner, men også af koncentrationen af dem og hvilken slags, der er tale om. Man ganger derfor med en kvalitetsfaktor (en slags godhedsfaktor) for hver strålingstype. Dat samlede tal her er et endnu bedre mål for skadevirkningen i vævet. Det hedder dosisækvivalenten. Det bruges ofte i biologi
.
Hvis man kigger på den stråling, der kommer fra fx Uran (238U), Thorium (232Th) og Kalium (40K) i jorden, eller fra radon i undergrunden, så bruger man ofte måleenheden Sievert. Eller milliSievert (mSV). Der går 1000 mSv på 1 Sv. Den naturlige baggrundsstråling, der findes overalt på Jorden, er i gennemsnit 2,4 mSv. Denne måleenhed bruger man ofte i geografi.

Med disse links kan man omregne mellem gamle og nye enheder:

Omregning mellem Becquerel (Bq) og Curie (Ci):
http://www.webkomplet.eu/omregner/becquerel-curie/

Omregning mellem Gray (Gy) og Rad (rad)
http://www.webkomplet.eu/omregner/rad-gray/

Omregning mellem Rem (rem) og Sievert (Sv)
http://www.webkomplet.eu/omregner/rem-millisievert/

Omregning mellem Coulomb (C/kg) og røntgen (R):
http://www.webkomplet.eu/omregner/roentgen-c_pr_kg/